Hoe schrijf je een geweldige vacature: Slimme tips

Loopt uw bedrijf door uw vacatures de beste kandidaten mis? Wilt u weten hoe u een goede vacature schrijft – het soort dat uw bedrijf helpt zich te onderscheiden van de concurrentie?

Veel organisaties maken veel voorkomende en potentieel kostbare fouten wanneer ze een vacature plaatsen. Als u daar niet bij wilt horen, is het belangrijk te bedenken dat een vacature vaak de eerste indruk is die een sollicitant van uw bedrijf krijgt. Begin met deze slimme stappen voor het schrijven van een goede vacature voor een onmiddellijke verbetering.

Ken het verschil tussen vacatures en functiebeschrijvingen
Eén van de fundamentele fouten die veel werkgevers maken is om simpelweg de functieomschrijving, het document dat wordt gebruikt om de functie intern te definiëren en voor functioneringsgesprekken op te halen en online te plaatsen. Het probleem met deze aanpak is dat u een document dat hoofdzakelijk voor interne doeleinden wordt gebruikt, gebruikt voor een extern publiek.

Blijf bij traditionele functietitels
Sommige bedrijven maken functietitels die grappig bedoeld zijn, of die blijk geven van minachting voor traditie. Als uw bedrijf titels als “marketing ninja” en “data guru” gebruikt in online vacatures asml, kan dat ten koste gaan van het vinden van gekwalificeerde kandidaten. Het gebruik van dit soort grillige functietitels kan de sfeer op de werkvloer verlichten. Maar werkzoekenden zullen waarschijnlijk zoeken met titels als “marketing director” of “strategic data manager”, wat betekent dat uw vacature niet zal verschijnen op hun zoekmachine resultaten pagina (SERP).

Onduidelijke functietitels zijn nadelig voor zoekmachineoptimalisatie
Zoekmachines en websites met carrière meldingen gebruiken algoritmes om de meest relevante zoekresultaten te kiezen. Wanneer sollicitanten naar aegon vacatures zoeken, worden verwarrende of niet-standaard titels lager in de resultaten vermeld, of helemaal niet.

Vermijd jargon, modewoorden, clichés en jargon
Vooral als u een baan zoekt die u niet helemaal begrijpt, kan het gemakkelijk zijn om te vertrouwen op jargon en clichés. Vacatures vol onnodig ingewikkelde, dubbelzinnige of informele taal zijn echter een afknapper voor potentiële werknemers.

Buzzwords als “zelfstarter” en “uitstekend groeipotentieel” leggen weinig uit over de functie of over hoe het leven van een kandidaat eruit zal zien als hij voor uw bedrijf werkt.

Verkoop de cultuur en missie van uw bedrijf
Historisch gezien moesten kandidaten zichzelf verkopen aan een bedrijf – uitleggen waarom zij de beste persoon zijn voor de baan. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Nu verwachten kandidaten dat u hen verkoopt over uw bedrijf. Als werkgever moet je onmiddellijk hun aandacht trekken. Als uw vacature te stoffig of formeel is, zullen kandidaten uw bedrijfscultuur in twijfel trekken. Ze kunnen denken dat het een weerspiegeling is van hun toekomstige werkervaring, mochten ze besluiten voor u te werken (en worden aangenomen).

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.