Hoe zoek je het perfecte heren pak uit?

Heb je een heren pak nodig voor een formele aangelegenheid als een chic diner of heb je voor je werk elke dag een pak aan? Elke man verdient tenminste één pak dat perfect zit. Het belangrijkste aan heren pakken is hoe deze aansluiten op de lichaamsvorm. Het perfecte pak vinden is echter geen eenvoudige opgave. Confectiepakken zijn vaak niet geschikt voor elke man, de mouwen zijn te lang, de broekspijpen zijn te kort of het colbert zit te strak. Wat zijn nou de belangrijkste aandachtspunten voor het vinden van het perfecte pak?

Kies de juiste maten
Ten eerste moet je letten op de broeklengte en nagaan wat de juiste is. Hiervoor kijk je naar hoe de pijpen op de schoenen uitkomen. Bij een goed zittend pak mogen de broekspijpen niet te veel op de schoenen vallen, er mag maar een kleine knik zitten. Aan de achterkant hoort de pijp net boven de hak van je schoen te eindigen. Vervolgens is het jasje een belangrijk aandachtspunt. De vouw die in de schouders van het jasje zit moet de overgang zijn tussen je armen en schouders. Dit is vooral belangrijk wanneer het jasje voorzien is van schoudervulling, wanneer de vulling over de schouders valt is het pak te groot. Ook de mouwlengte is een ding waar je rekening mee moet houden. De meningen over hoe lang de mouw van een pak zou moeten zijn, zijn verdeeld. Er is een oude regel die je kunt toepassen voor de mouwlengte, hierbij moet je je armen langs je lichaam houden. Als het jasje precies in de palm van je hand zit, is de mouwlengte goed. Daarnaast is het mogelijk om de mouwen uit te laten komen bij je polsen en bijvoorbeeld een klein stukje van je overhemd te laten zien.

Kleuren, knopen en details
Nu je de juiste maten hebt gevonden kun je gaan nadenken over de kleur, de knopen, de stof van je pak en de schoenen die je erbij kunt dragen. Een mooi pak met een neutrale kleur als grijs, antraciet of donkerblauw is perfect voor bijna elke gelegenheid. Ook een zwart pak is een optie maar kan in het gezicht iets te hard zijn. Je kunt details aanbrengen door een vrolijke das of een overhemd met een interessant patroon te combineren met het pak om te zorgen voor iets meer kleur. Pakken zijn eigenlijk verkrijgbaar in allerlei soort kleuren, als je eens wat anders wilt kun je dus ook kiezen voor een pak met een uitdagendere kleur. Als het om knopen gaat worden de meeste jasjes voorzien van twee knopen, waarbij je de onderste knoop altijd los draagt. Heb je liever een pak voor je jasje dat je wel helemaal kunt sluiten? Kies dan voor drie knopen. Om ervoor te zorgen dat je pak een chique uitstraling krijgt is de stof van het pak erg belangrijk. Een stof als polyester oogt doorgaans goedkoop en zit niet lekker. Stoffen als linnen, wol, kasjmier of zijde zijn een betere keuze. Dit kost iets meer maar dan heb je wel een prachtig heren pak. Tot slot de schoenen. Bij een donker pak zijn donkerblauwe, zwarte of donkerbruine schoenen doorgaans de beste keuze. Als je hebt gekozen voor een lichter pak kun je ook een meer uitdagende kleur schoenen eronder dragen, zoals bruin of beige.

Klaar om jouw perfecte pak uit te zoeken
Niets staat je nu nog in de weg om het perfecte heren pak te vinden en uit te zoeken. Of je nou een beige of een zwart pak draagt, de maten, de details en de manier waarop jij het pak draagt zorgen voor de juiste uitstraling.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.