Hovenier inschakelen: werkzaamheden, informatie en kosten

Groene vingers. Helaas heeft niet iedereen deze. Gelukkig is er voor de mensen die niks weten van tuinen, of er niks van willen weten, een hovenier. De hovenier kan je helpen met verschillende taken binnen de tuin. Lees hieronder wat voor werkzaamheden ze verrichten en wat dit kost. 

Werkzaamheden van een hovenier 
Een tuin is voor veel huizen een visite kaartje. Of dit nou een enorm grasveld is of een postzegel. Wat je kunt doen om deze tuin te onderhouden is een hovenier in schakelen, vooral als je zelf geen groene vingers hebt. En een hovenier is er niet alleen om een tuin te onderhouden, maar ook om een gloednieuwe te ontwerpen en aan te leggen. 

Tuinontwerp
Bij een tuinontwerp gaat het om het bedenken van een nieuwe tuin. Misschien heb je net een nieuw huis, of wil je jouw oude tuin volledig omgooien. Wat je reden voor vernieuwing ook is, de hovenier kan je hier mee helpen. Een tuin ontwerpen is namelijk moeilijker dan je denkt.

Wanneer je een hovenier zijn gang laat gaan kunnen er prachtige ontwerpen ontstaan. Natuurlijk neemt de vakman hier jouw wensen in mee. 

Tuinaanleg 
Wanneer het ontwerp gemaakt is is het tijd om de tuin aan te leggen. Dit kan veel tijd en energie kosten en daarom is het ideaal dat de hovenier over de juiste materialen beschikt. Tijdens het ontwerpen is er gekeken naar de afmetingen van de tuin en nu is het tijd om alles te planten en omgooien. In sommige gevallen moeten er tegels gelegd worden of bomen geplant, en bij andere tuinen moet er gras gezaaid worden en bloemen geplaatst. Wat het ook is, de hovenier weet er raad mee. 

Tuinonderhoud 
Wanneer je net een nieuwe tuin hebt, of een hele oude tuin hebt, dan is het belangrijk dat deze onderhouden wordt. Volgens hovenier.website zijn dit een aantal taken die onder tuinonderhoud vallen: 

  • Maaien. Denk hierbij aan het maaien van het gras. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een hovenier één keer in de week in te huren om jouw grasveldje bij te werken. 
  • Snoeien. Een heg, struik of boom. Alles wat er gesnoeid kan of moet worden, valt onder onderhoud. Het is niet alleen netjes, maar kan ook heel gezond zijn voor de besnoeide planten. 
  • Kappen. Moet er een boom gekapt worden, omdat het misschien de andere bomen in de weg zit? Dan is het handig een hovenier in te schakelen. Dit is namelijk een gevaarlijke taak wanneer je niet weet wat je doet. Ook dit valt onder onderhoud. 
  • Verzorgen. Bloemen en planten geven vaak veel kleur en leven aan een tuin. Deze moeten daarom goed verzorgd worden. De hovenier weet precies hoe hij of zij hiermee om moet gaan. 

Hoeveel kost de hovenier? 
Een hovenier is ontzettend handig voor eenieder die zelf niet weet wat ze met hun tuin aan moeten. Wanneer je een hovenier inhuurt is het handig om te weten hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Om de precieze prijs uit te kunnen rekenen zal je eerst in overleg moeten met de vakman, maar voor een gemiddelde kun je hier terecht. Geen hovenier is hetzelfde en ze kosten dus ook niet allemaal even veel. Het gemiddelde uurloon van een hovenier is rond de € 40,-, maar het kan uitlopen tot wel € 70,-. Dit ligt aan de taken die ze moeten uitvoeren, de ervaring van de vakman en het bedrijf waarbij ze werken. 

Bespaartips 
De prijs van een hovenier verschilt dus per klus en per persoon. Daarnaast komen er vaak extra kosten bovenop wanneer een tuin leeggehaald moet worden of er oude bestrating weg gehaald moet worden. Dit noemen ze voorbereidende werkzaamheden. Je kunt hierop besparen door zelf zulk soort klusjes aan te pakken. Je kunt ook andere kleine klussen zelf al uit voeren om het zo makkelijker te maken voor de vakman. 

Als derde is het slim om een hovenier te kiezen uit de buurt. Dit scheelt reiskosten. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.