Geopolitieke ontwikkelingen hebben een grote invloed op de aardgas koers. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals politieke spanningen tussen landen, economische situaties en ook de eventuele afspraken die onderling worden gemaakt. Ten tijde van de inval van Rusland in Oekraïne hebben we allemaal gezien wat voor enorm effect dit had op de koers van onder andere aardgas en tal van andere exportproducten. Ditzelfde zien we ook gebeuren nu het onrustig is in Israël. Omdat er daarnaast nog allerlei andere invloeden zijn die een rol kunnen spelen, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je inzicht geven in de ontwikkelingen van de gasprijs en natuurlijk ook wat voor effect de geopolitieke ontwikkelingen hierop hebben.
Politieke spanningen
Wanneer er politieke spanningen ontstaan tussen landen die belangrijke spelers zijn op de aardgasmarkt, kan dit leiden tot prijsstijgingen. Denk bijvoorbeeld aan conflicten in regio’s zoals het Midden-Oosten of Oost-Europa. Onzekerheid over de beschikbaarheid van aardgas kan investeerders afschrikken, wat de prijs verder kan opdrijven. Zoals we al even hebben benoemd, speelt ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een rol en de recente aanslagen in Israël. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat dit direct terug te zien is in de prijzen, daar waar het epicentrum voor gas en olie natuurlijk daar ligt.
Economische situaties
De economische situatie in een land of regio heeft ook invloed op de aardgasprijs. In tijden van recessie is er vaak minder vraag naar energie, waardoor de prijzen kunnen dalen. Ook de groei van opkomende economieën kan de vraag naar aardgas doen stijgen, met mogelijk hogere prijzen als gevolg. Wat we vooral vaak zien, is dat de tarieven richting de wintermaanden weer meer zullen stijgen, aangezien de vraag dan vele malen hoger ligt dan wanneer het buiten 25 graden is. Het kan dus heel goed zijn dat je met een dynamisch energiecontract in de wintermaanden veel duurder uit bent dan wanneer je kiest voor een vast contract.
Energiebeleid
Het energiebeleid van landen speelt een belangrijke rol bij de aardgasprijs. Zo hebben we in Nederland natuurlijk de overheid gehad die heeft ingegrepen door een prijsplafond in te stellen en zo zijn er ook in andere landen allerlei maatregelen die kunnen worden getroffen op het moment dat dit nodig is. Daarbij komt ook dat we te maken hebben met een wereld waarin we allemaal de uitstoot van CO2 willen reduceren, wat vaak gepaard gaat met hogere kosten voor de producenten omdat ze op een andere manier te werk moeten gaan om hun doelen te kunnen bereiken. De uiteindelijke prijs die we dus als consument betalen voor een kuub gas, hangt af van allerlei verschillende factoren. Het is daarom dan ook belangrijk je goed te realiseren wat de huidige prijzen zijn, zodat je op basis daarvan ook kunt kijken of je het verbruik kunt verminderen. Op het moment dat je 3 euro per kuub gas betaalt, dan wil je maar wat graag korter douchen kunnen we je verzekeren.