Isoleren is echt zo gek nog niet…

Duurzaamheid, isoleren, zonne-energie, windenergie en nog veel meer. Misschien heb je ondertussen genoeg van deze termen. Maar met het weer in Nederland, is dat isoleren toch echt zo gek nog niet. Gingen we afgelopen week van 5 graden naar boven de 20 graden en een paar dagen later weer naar sneeuw en hagel. Dan moet je toch bekennen dat de warmte binnen houden best een slim idee is.

Heb je je huis net behaaglijk warm, is het toch een beetje jammer dat die heerlijke warmte door kieren, muren, vloeren en daken gewoon naar buiten verdwijnt. Dus draaide jij de verwarming afgelopen dagen weer een graadje hoger, dan is het tijd voor isolatie!

Wat doet isolatie eigenlijk?
Om te weten waarom isoleren slim is, moet je eerst weten wat isolatie eigenlijk inhoudt. De basis is heel eenvoudig. Met isolatie breng je een laag aan tussen 2 zones. Gaat het om warmte isolatie breng je een laag aan tussen een warmer en een kouder deel. In de praktijk bij een huis dus tussen buiten en binnen. Bij deze scheidingslaag is het belangrijk dat (in geval van warmte) de laag de temperatuur slecht geleid en dus niet doorgeeft. Hierdoor blijft de warme lucht daar waar die is, idem met de koude temperatuur. Een zelfde principe geldt bij geluid.

Zo’n scheidingslaag kan van diverse materialen gemaakt zijn. Dit is afhankelijk van waar de laag zich bevindt en wat het doel is. Bij dubbelglas is deze laag bijvoorbeeld van lucht, anders zou je niet meer door het glas kunnen kijken. Bij muren, daken en vloeren kan er voor een ander materiaal gekozen worden dat een hogere isolatiewaarde heeft dan lucht.

Binnen of buiten, dak of vloer?
Naast ‘wat’ je gaat isoleren, speelt ook de plaats vanaf waar je gaat isoleren een rol. Een vloer kun je zowel van bovenaf isoleren maar ook vanuit de kruipruimte. Het voordeel vanuit een kruipruimte is dat je niet een nieuwe vloer op de isolatie hoeft aan te brengen. Belangrijk is wel dat je kruipruimte zich hiervoor leent (lees hoog genoeg is). Ga je je voer vanuit de kruipruimte isoleren dan is EPS een goed isolatiemateriaal. EPS (ook bekend als piepschuim) bestaat uit parel die voor 98% uit lucht en 2% uit polystyreen bestaan. De stilstaande lucht is hierbij de isolator. EPS is verkrijgbaar als platen, geperst materiaal maar ook als losse bolletjes en wordt daardoor ook gebruikt als na-isolatie van een spouwmuur.

Maar stel je wil de vloer van je garage isoleren van bovenaf, dan is XPS een betere optie. XPS is verkrijgbaar in vlakke isolatieplaten met een gesloten cellenstructuur waardoor ze erg sterk zijn. Zo sterk dat ze zelfs geschikt zijn voor parkeergarages.

Naast vorm en sterkte is in sommige gevallen ook vocht een belangrijke factor. Wil je isolatie aanbrengen in een badkamer, sauna of andere ‘natte’ ruimte, ook dan is XPS een goede optie. XPS is naast sterk ook vochtwerend en goed bestand tegen schimmels. Hierdoor wordt XPS zelfs bij zwembaden gebruikt maar ook voor verwerking onder de grond, bijvoorbeeld voor funderingsmuren.

Vormen
Denk je dat dit alles is, dan kunnen we je vertellen dat er ook nog verschillende vormen zijn in isolatie. Zo bestaan er isolatiekorrels, matten en isolatieplaten waarbij de verschillende vormen uiteraard ook weer verschillende verwerkingsvormen hebben en verschillende isolatiewaarden. Isoleren is een goed idee dus, net als goed inventariseren wat je wil isoleren en het budget dat je beschikbaar hebt.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.