Kerstpakketten bestellen met de nieuwe WKR

Als werkgever zal het je misschien niet ontgaan zijn dat er in 2022 een nieuwe werkkostenregeling, ofwel WKR, geldt. Nu de bestellingen voor kerstpakketten beginnen binnen te stromen, wordt het tijd om het te hebben over de fiscale regels omtrent het kerstpakket voor 2022. En om je alvast op weg te helpen naar het perfecte kerstpakket voor jouw personeel, vroegen wij medewerkers van drie verschillende grote kerstpakketbedrijven tevens om een aantal tips. Zo kun jij ook dit jaar jouw werknemers en relaties bedanken met een mooi kerstgeschenk.

De werkkostenregeling tot 2022
De werkkostenregeling, ook wel WKR genoemd, is een fiscale regeling die werkgevers in staat stelt om een gedeelte van de totale loonsom onbelast te besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor het personeel. Het bedrag dat per jaar belastingvrij gebruikt mag worden, heet de vrije ruimte. Werkgevers kunnen de vrije ruimte onder meer gebruiken voor cadeaus voor speciale gelegenheden, kerstpakketten en andere vergoedingen.

In 2020 wilden veel werkgevers iets extra’s doen voor hun personeel. Dit was uiteraard het jaar dat corona uitbrak en veel werknemers thuis moesten werken en sommige bedrijven tijdelijk de deuren moesten sluiten. De belastingdienst heeft in dat jaar daarom de vrije ruimte verhoogd. Voorheen kon een bedrijf 1,7% van de totale loonsom tot €400.000 uitgeven aan vergoedingen en verstrekkingen. Dit werd verhoogd tot 3%. Deze regeling bleef van kracht in 2021.

Kerstpakketten bestellen in 2022 met de nieuwe vrije ruimte
Vanaf 2022 geldt de verruiming van de vrije ruimte niet meer. Dit jaar gelden er dus weer de lagere percentages. Tot €400.000 van het totale fiscale loon mag je nu weer 1,7% onbelast uitgeven aan kerstpakketten en andere vergoedingen. Over de rest van het fiscale loon mag je 1,18% bij de vrije ruimte tellen. Voor 2020 was dat 1,2%.

Over de kerstpakketten hoef je binnen de vrije ruimte dus geen loonbelasting te betalen. Wel zul je over het kerstpakket en andere geschenken en voorzieningen omzetbelasting moeten betalen, ook als deze voorzieningen en geschenken binnen de vrije ruimte vallen. De BTW kan maar beperkt afgetrokken worden. Er geldt een drempelwaarde van €227 per boekjaar per persoon. Wanneer de uitgaven per persoon onder dit drempelbedrag vallen, kun je de BTW aftrekken. Of je BTW moet betalen over het kerstpakket kan dus per werknemer verschillen. Zorg er dus voor dat je zowel met de beschikbare vrije ruimte als de omzetbelasting rekening houdt wanneer je kerstpakketten gaat bestellen.

Tips voor het perfecte kerstpakket vinden
Zoals beloofd, zullen wij je ook wat tips geven voor het vinden van het perfecte kerstpakket voor jouw personeel. Daarvoor spraken wij medewerkers van drie grote kerstpakkettenleveranciers.

Tip 1: Janine van Kerstpakketonline adviseert haar klanten om het kerstpakket () op tijd te bestellen. “Door de personeelstekorten in het transport en bij de inpakcentrales wordt het een race tegen de klok om alle kerstpakketten op tijd te leveren.” De meeste kerstpakkettenleveranciers adviseren werkgevers om voor oktober de kerstpakketten te bestellen.

Tip 2: Dian van Kerstpakketwebshop.nl geeft werkgevers de tip om het budget voor kerstpakketten kritisch te bekijken. Door de energieprijzen en gasprijzen die eerder dit jaar stegen, zijn de productiekosten gestegen. Hierdoor hebben leveranciers de producten voor de kerstpakketten tegen forse prijzen moeten inkopen. De kerstpakketten zullen dit jaar helaas dus duurder worden. “Win advies in bij je accountant en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de beschikbare vrije ruimte.”

Tip 3: Fulco van Kerstpakkettentip snapt dat niet ieder bedrijf zomaar het budget voor het kerstpakket kan verhogen. Daarom raadt hij bedrijven die dit jaar wat krapper zitten aan om het beschikbare budget creatief in te zetten. “Ook met een kleiner budget kun je een leuk kerstgeschenk verzinnen”, zegt Fulco. “Zo kun je een persoonlijk kaartje of een videoboodschap toevoegen aan een klein cadeautje om je werknemers te belonen met persoonlijke waardering. Dat vinden veel mensen belangrijker dan een groot cadeau.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.