Kun je zomaar een luchtbuks kopen?

Een luchtbuks, elk gezin had er vroeger waarschijnlijk wel eentje in huis. Dan praten we over een jaar of 40 geleden, nu is het een stuk minder voorkomend. Toch is een luchtbuks nog zeker leuk om in huis te hebben. In deze blog vind je alles wat je moet weten over een luchtbuks kopen.

Is een luchtbuks legaal?
Een luchtbuks is in Nederland legaal onder bepaalde voorwaarden. Zo mag het niet te veel op een echt wapen lijken, moet je ouder zijn dan 18 en mag je hem alleen op eigen terrein gebruiken. Ook het geven aan een persoon onder de 18 is niet toegestaan. Mits je hem vervoert in een goed afgesloten verpakking en er geen kogels in zitten, mag je de luchtbuks gewoon vervoeren. Ook mag er niet mee geschoten worden op personen en dieren. Dat ene vogeltje dat je ‘s ochtends vroeg wakker maakt, mag je dus absoluut niet neerschieten met je luchtbuks. Schieten met een luchtbuks is, net als bijvoorbeeld karten, een sport in Nederland.

Wat voor munitie wordt er gebruikt?
De kogel van een luchtbuks is een soort munitie die gemaakt is van lood en in de meeste gevallen bedoeld is voor luchtdrukpistolen. Kogels worden meestal in de volgende kalibers gemaakt: 4,5 mm, 5,5 mm, 6,35 mm. De juiste keuze van de kogels kan de nauwkeurigheid en doeltreffendheid van je wapens aanzienlijk beïnvloeden.

Veer aangedreven luchtbuks
In een luchtgeweer met veer (springer) zit een zuiger en een opgerolde veer in de kamer. De veer wordt samengedrukt wanneer je de haan van het geweer spant. Wanneer je de trekker overhaalt, wordt de veer gedecomprimeerd, waardoor de zuiger naar voren beweegt. Door de beweging van de zuiger wordt de lucht samengeperst en wordt de hagel door de kracht van de luchtdruk uit de loop geschoten. De meeste schutters beginnen hun geweer collectie met dit type luchtbuks.

Gas piston
Een luchtdrukpistool met gas piston (ook wel gasveer of gas ram genoemd) werkt op dezelfde manier als een veer luchtbuks, maar een gasram pistool heeft een met gas gevulde cilinder in plaats van een spiraalveer. De lucht in de cilinder is al samengeperst en je oefent er meer druk op uit wanneer je de haan van het pistool spant. De samengeperste lucht wordt onder spanning gehouden totdat je de trekker loslaat. Wanneer dat gebeurt, wordt de hagel uit de loop geschoten door de drijfkracht van de luchtdruk. Luchtbuksen met gaszuigers hebben veel voordelen ten opzichte van luchtbuksen met veer en zijn een van de meest populaire buksen om mee te schieten.

PCP-luchtbuks
De pneumatische luchtbuksen met voorlading, ook wel PCP luchtbuksen genoemd, gebruiken lucht onder hoge druk in de kamer als drijfkracht om de hagel te lossen. De luchtdruk wordt opgevoerd tot 3000-4000 psi (een eenheid om luchtdruk aan te duiden) met behulp van duikflessen of handpompen. Wanneer de lucht het gewenste drukniveau heeft bereikt, is het geweer klaar voor gebruik. De meeste mensen classificeren PCP luchtbuksen als het volgende niveau voor luchtbuks verzamelaars ten opzichte van een veer aangedreven luchtbuks, maar ze bieden wel veel voordelen voor serieuze schutters.

CO² aangedreven
CO²-luchtbuksen werken op dezelfde manier als een PCP-luchtbuks, maar ze gebruiken kooldioxide patronen (CO²) als krachtbron in plaats van gas onder druk. Wanneer je de trekker overhaalt, komt het samengeperste CO² vrij en dit zorgt ervoor dat de hagel in de loop naar voren beweegt.

Conclusie
Het kiezen van de beste luchtbuks is veel gemakkelijker wanneer je weet welk type luchtdrukwapens voor je beschikbaar zijn. Elk type heeft zijn voor- en nadelen, dus aan het einde van de rit komt het allemaal neer op je wensen en voorkeuren. Het hangt ook af van je budget en het soort schietoefeningen dat je van plan ben te verrichten. Of je nu op zoek bent om te beginnen met kogelschieten of gewoon voor de grap af en toe wat schoten wilt lossen. Zet daarom goed je wensen en voorkeuren op een rijtje, en kijk welk type luchtbuks in lijn is met deze voorkeuren en wensen. Neem ook je schietervaring in acht, de betere wapens kunnen wat meer vaardigheden vereisen om mee te schieten.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.