Licht je huis op met LED’s

LED staat voor light-emitting diode en is een vorm van milieuvriendelijke en energiezuinige verlichting die verkrijgbaar is in een breed scala aan aantrekkelijke plafond- en wandverlichting, tafel- en vloerlampen, kroonluchters en hanglampen. Verlichting is een belangrijk element als het gaat om het creëren van een mooie leefruimte. De juiste verlichting kan je interieur van “saai naar fantastisch” maken, wat zeker mogelijk is met LED’s. Hierover leggen we in dit artikel het een en ander uit, zo ook hoe je LED-lampen in je woning gebruikt. 

Wat is LED-verlichting?
Omdat we je niet willen vervelen met alle wetenschappelijke dingen die komen kijken bij het maken van LED, gaan we het heel simpel zeggen. LED is een lichtgevende diode is een halfgeleider die zichtbaar licht uitzendt wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. In wezen zijn het kleine elektrische diodes die het zachte licht uitstralen. Wanneer elektriciteit door een diode stroomt, bouwen atomen zich op en creëren ze energie. Er zijn verschillende soorten LED-verlichting en sommige daarvan zijn SMD-LED’s, tweekleurige LED’s, RGB-LED’s enzovoort.

Waarom zijn LED-lampen populair?
De LED-verlichting is wijdverbreid en populair, vooral omdat het een van de meest energiezuinige, budgetvriendelijke en snel ontwikkelende verlichtingstechnologieën is. LED-lampen gaan langer mee, zijn duurzamer en bieden betere verlichting dan sommige andere soorten verlichting. Enkele van de grootste voordelen van LED-verlichting zijn:

  • Helderdere verlichting
  • Energie-efficiëntie
  • Vereist minder wattage
  • Produceert minder warmte
  • Zijn duurzamer

Ze zijn een onderdeel geworden van bijna elke soort verlichting – van autokoplampen en straatlantaarns tot aantrekkelijke huislampen, ze lijken overal te zijn. Dit is eigenlijk fantastisch gezien het feit dat LED’s helpen energie te besparen en dus de energiekosten te verlagen, wat misschien nog wel de belangrijkste redenen zijn om deze lampen in je huis te plaatsen. 

Hoe decoreer je je huis met LED-verlichting?
De meeste moderne interieurontwerpers adviseren om LED-verlichting te gebruiken als een fantastische vorm van decor. De LED-verlichting kan van een gewone leefruimte een spectaculair en uniek interieur maken. LED-armaturen in combinatie met decoratieve details maken elke woonruimte interessanter en unieker. LED’s zullen je huis op vele manieren opfleuren. LED’s zijn niet alleen zeer functioneel en kunnen gerichte en zachte verlichting bieden, ze zijn er ook in een breed scala aan fantastische lampen, wand- en plafondverlichting, enz.

Er zijn veel manieren waarop je LED-armaturen in je huis kunt integreren en een uniek en mooi ontwerp kunt creëren. LED’s kunnen worden verwerkt in kroonluchters, raamgordijnen, ze kunnen worden gebruikt als gerichte verlichting voor keukenkasten en eeteilanden, spiegellijsten, enzovoort. Hoe dan ook, de LED-lampen zullen een prachtige gloed creëren. 

LED-armaturen kunnen vaak ook een futuristische uitstraling creëren, vooral als je besluit om gekleurde LED-lampen op te nemen. Denk maar aan de esthetiek van films als The Neon Demon of Blade Runner 2049 en je snapt het wel. LED armaturen zijn niet alleen extreem zuinig, maar geven ook egaal en aangenaam licht en bieden vaak verschillende helderheidsniveaus. Ze kunnen worden gebruikt om je leesplek op te fleuren of ze kunnen een zachte gloed uitstralen op je favoriete kunstwerk. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.