Prachtig fietsen in gemeente Westerwolde

De stelling ‘het is prachtig fietsen in gemeente Westerwolde’ mag gerust een understatement genoemd worden. Onze gemeente in de prachtige Groningse provincie heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden waar jong en oud op de fiets of een e bike middenmotor aan kunnen gaan. Wellicht heb je wel eens gehoord van de oude kastelen en oude kloosters die gemeente Westerwolde huisvest? Zo niet, dan wordt het tijd om de gemeente eens te gaan verkennen!

Kloosters
Helaas heeft het begrip ‘Ter Apel’ de afgelopen jaren een steeds negatievere lading gekregen in de landelijke media. Dat betekent echter niet dat een fietstocht naar het dorp het niet waard is. Ter Apel heeft het enige plattelands klooster dat in Nederland nog over is uit de middeleeuwen. Het stamt nog uit de 15e eeuw, de tijd voor de Reformatie, maar monniken woonden er al in de 13e eeuw. Het ligt in de Kloosterenclave omgeven door een bosrijk gebied met veel fietspaden waar je met een elektrische fiets dames een heerlijke frisse neus kan halen. Ook het kloosterhof is een prachtig plek om te vertoeven.

Kastelen
In het dorp Wedde staat een kasteeltje uit de 14e eeuw. Het prachtige Huis te Wedde was in de Gouden Eeuw het centrum van de gemeente – toen nog geen gemeente maar een ‘heerlijkheid’ genoemd. In het kasteeltje woonde de landdrost, die het gebied moest beheren. Ben je geïnteresseerd in het verhaal en de geschiedenis van het prachtige slot Wedderborg? Je kunt er met verschillende routes door de regio langsfietsen. Ook zijn er een hele hoop prachtige oude panden die aan zijn gestipt als rijksmonumenten: veel boerderijen en stadspanden stammen nog uit de 18e en begin 19e eeuw.    

Tachtigjarige oorlog
Ons dorp Oudeschans heeft een al net zo’n interessante geschiedenis. Het dorp werd gesticht door Willem Lodewijk van Nassau. Wist je dat het dorp voorheen aan zee lag? Het had in die oorlogsjaren tegen de Spanjaarden een enorme strategische waarde. Maar met het inpolderen van de Dollard, raakte Oudeschans haar belangrijke positie kwijt en verplaatste het belang van Oudeschans naar het dorp Nieuweschans in de aangrenzende gemeente Oldambt. Nog steeds zijn er verhalen, legendes en volkssagen over die tijd. Ga er eens naar toe op de fiets.

Monumenten
Ook als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog en de verzet die de lokale bevolking hier heeft geleverd, dan is het goed om een route te fietsen langs verschillende oorlogsmonumenten. Er zijn plaquettes, gedenkstenen en monumenten voor vervolgde Joden, geallieerde militairen en burgerslachtoffers. In de Tweede Wereldoorlog zijn bijna alle Joodse mensen uit Ter Apel en andere kernen in de gemeente weggevoerd. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis en het is belangrijk dat we dat nooit vergeten.

Verken!
Kortom, een gemeente die in een ver voorbije tijd grensde aan de zee, een grensgebied was tussen den Nederlanden en de Duitse landen, heeft een rijke geschiedenis. Maar zeker als je al een tijdje in de gemeente woont en de bezienswaardigheden nog niet hebt gezien, is het zeker de moeite waard om de fiets te pakken en een aantal tientallen kilometers te gaan fietsen door de regio. Houd ook het nieuws in de gaten: er zijn vaak enthousiaste inwoners of verenigingen die graag een fietstocht organiseren. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.