Til zware lasten veilig met deze tips

Onjuiste tiltechnieken zijn een veelvoorkomende oorzaak van rugpijn en rugblessures. Eenmaal gewond, is herstel vaak een lang en vaak duur proces. Als iets te zwaar is en je het product laat vallen, kun je ook nog eens last krijgen van je voeten. Het is belangrijk om te onthouden dat een tilblessure op elk moment kan optreden, niet alleen op het werk, maar ook op school, thuis of zelfs in openbare ruimtes. Voorkom deze problemen door veilig zware lasten te tillen met behulp van de volgende tips. 

De effecten van zwaar tillen op het lichaam 
Na een tijdje zul je merken dat al dat duwen, trekken en tillen een beetje druk op je lichaam legt, vooral op je rug. Dat komt waarschijnlijk omdat je het de hele tijd verkeerd hebt gedaan. Negeer de rugpijn die je voelt niet; deze kan uitmonden in iets heel ergs. Je moet weten wat je verkeerd doet en hoe je zware voorwerpen op de juiste manier moet optillen, vooral als je aan het werk bent. Houd er rekening mee dat het tillen van zware voorwerpen – hoe fit je ook bent – ​​ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben als je dit niet op de juiste manier doet. Het optillen, hanteren of dragen van voorwerpen op het werk kan leiden tot letsel aan het bewegingsapparaat. Deze omvatten verstuikingen, verrekkingen en andere verwondingen die in sommige gevallen levenslang kunnen zijn. Het risico op letsel tijdens het tillen op het werk wordt aanzienlijk vergroot als er onjuiste tilprocedures worden toegepast. Wees slim: zorg voor je gezondheid en persoonlijk welzijn en vermijd blessures die je levenskwaliteit later kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je tijdens het werk veilig voorwerpen optilt. 

Hoe je een zwaar voorwerp juist tilt 
De veilige manier om een ​​voorwerp op te tillen is:

  • Haast je niet. Pak hem langzaam en gestaag op en probeer gehaaste, schokkerige bewegingen te vermijden die spanning in de rugspieren kunnen veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat je je lichaam naar het voorwerp dat je optilt gericht houdt. Draai niet tijdens het tillen, anders raakt je rug bezeerd.
  • Reik nooit uit en til een zwaar voorwerp op. Houd hem dicht bij je lichaam terwijl je hem oppakt en draagt.
  • Buig je knieën in plaats van je rug te buigen (houd je rug recht) om het zware voorwerp op te tillen. Dat is wat je noemt “tillen met je benen”.
  • Wanneer je het voorwerp optilt, probeer het dan tussen je middel en je schouders te houden, zodat je rugspieren niet te veel worden belast.

Draag het juiste schoeisel
Oké, je weet nu hoe je een zwaar voorwerp tilt zonder je rug te beschadigen. Toch gaat dit nog weleens mis en laat je het item vallen. Je moet dan hopen dat je voeten uit de gevarenzone zijn, aangezien je anders flinke verwondingen kunt oplopen. Gelukkig kun je dit enigszins vermijden door goede werklaarzen te dragen. Dergelijk schoeisel voorkomt pijnlijke tenen omdat ze je voeten beschermen. Ze bieden dus ook een extra beschermingslaag tegen zware spullen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.