Tips voor het aanschaffen van buitenverlichting

Ben jij voornemens om je tuin dit jaar eens flink onder handen te nemen, dan is het ook belangrijk om goed na te denken over de verlichting. Je kunt namelijk wel een prachtige tuin hebben, maar op het moment dat deze bij een beetje schemer niet of nauwelijks meer te zien is, dan is dat ontzettend zonde. Toch zien we dat het aanschaffen van buitenverlichting voor de tuin best lastig kan zijn. Zo moet je namelijk op allerlei verschillende dingen letten. Denk  hierbij aan een stuk veiligheid, gemak, maar uiteindelijk ook hoe het eruit ziet. Je hebt er ook niets aan dat straks één grote gekleurde bedoening in je tuin is. Tijd dus om hier eens wat verder in te duiken. Daarom hebben we een stappenplan gemaakt, waarmee het kopen van verlichting voor buiten een stuk gemakkelijker wordt. Van het maken van een lichtplan tot het uiteindelijk ophangen tot het installeren van de verlichting, we vertellen je alles.

Begin met het maken van een lichtplan
Ben je van plan om tuinverlichting aan te schaffen? Dan is het belangrijk om eerst een lichtplan te maken, zodat je de juiste verlichting voor jouw tuin kunt kiezen. Een goed doordacht lichtplan zorgt ervoor dat je tuin niet alleen functioneel verlicht is, maar ook sfeervol en gezellig. Wel zo fijn toch? Een lichtplan biedt structuur bij het kiezen van tuinverlichting. Het helpt je om de verschillende delen van je tuin op een bepaalde manier te kunnen belichten. Zo is een lichtsnoer voor buiten kopen leuk voor onder de overkapping of langs de schutting en zijn de welbekende ‘spotlights’ leuk voor bijvoorbeeld het belichten van bepaalde bloemen of planten. Op deze manier weet je namelijk precies welke verlichting op welke plek moet komen.

Bepaal hoeveel volt
Tuinverlichting is een belangrijk onderdeel van het creëren van een sfeervolle tuin. Of je nu een gezellige avond met vrienden wilt doorbrengen of gewoon wilt genieten van de rust na een lange dag, tuinverlichting kan ervoor zorgen dat het net even wat gezelliger wordt. Maar welke spanning moet je kiezen voor jouw tuinverlichting: 12, 24 of 230 volt?

12 volt
Tuinverlichting op 12 volt is een populaire keuze vanwege zijn veiligheid en energie-efficiëntie. Het lage voltage is niet gevaarlijk bij aanraking en vereist geen professionele installatie. Bovendien zijn er verschillende soorten 12 volt verlichting beschikbaar, waaronder spots en wandlampen, die je flexibiliteit geven bij het ontwerpen van je buitenruimte.

24 volt
Tuinverlichting op 24 volt biedt nog meer kracht en helderheid dan 12 volt verlichting. Dit maakt het ideaal voor het verlichten van grotere oppervlaktes, zoals grote tuinen of opritten. Bovendien is 24 volt verlichting vaak dimbaar, waardoor je de intensiteit naar wens kunt aanpassen.

230 volt
Als je een professionele uitstraling wilt creëren in je tuin, is tuinverlichting op 230 volt de beste optie. Dit hogere voltage biedt krachtige verlichting en is ideaal voor het verlichten van grote ruimtes buitenshuis, zoals parken of bedrijventerreinen. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

De waterdichtheid van je buitenverlichting
Je wilt natuurlijk wel een lichtsnoer voor buiten kopen die ook veilig is en bestand is tegen een bui regen. Let daarom goed op de waterdichtheid van de verlichting. Gelukkig hebben de meeste lichtsnoeren en andere type buitenverlichting wel een beschermingsklasse, ook wel bekend als de IP-code. De IP-code bestaat uit twee cijfers die aangeven hoe goed je verlichting beschermd is tegen verschillende soorten indringing, inclusief water. Voor buitengebruik raden we aan om te kiezen voor een IP67 certificering. Wat betekent dit precies? Het eerste cijfer, 6, geeft aan dat de verlichting volledig stofdicht is. Dit is vooral belangrijk als je buitenverlichting installeert in een omgeving waar veel vuil, stof of pollen aanwezig is. Met een IP67 certificering hoef je je geen zorgen te maken over stof of water en kun je de verlichting dus ook veilig buiten laten hangen tijdens de wintermaanden.

Kies voor slimme buitenverlichting
Gemak dient de mens. Daarom is het ons advies om ook jezelf het lekker makkelijk te maken en te kiezen voor slimme buitenverlichting. Dit kan tegenwoordig heel eenvoudig, door te gaan voor een slimme stekker, die je door middel van wifi of bluetooth met je telefoon kunt verbinden. De gerenommeerde merken beschikken namelijk over een app, waarmee je de verlichting aan- en uit kunt zetten, kunt aanpassen in kleur en helderheid en zelfs de mogelijkheid hebt om een timer in te stellen. Hoe handig is dat? Let alleen wel even op wat hier eventueel extra voor nodig is. Bij de één kan dit standaard, terwijl je bij de ander een speciale stekker moet aanschaffen.

Het installeren of ophangen
Vaak is het installeren of ophangen van tuinverlichting best eenvoudig. Toch is het wel even verstandig hier goed naar te kijken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je wat extra stroom moet aanleggen in de tuin of dat je verlichting op een speciale manier moet worden gemonteerd. Kies je voor een lichtsnoer, dan kun je deze vaak gemakkelijk ophangen aan een speciaal bijgeleverd ophangsysteem. Ga je voor een lamp aan de muur, dan is dit vaak met een paar schroeven zo geregeld.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.