Vijf redenen waarom de hele dag achter je bureau zitten slecht is voor je gezondheid 

Wetenschappers merkten voor het eerst dat er iets aan de hand was in een onderzoek waarin twee vergelijkbare groepen werden vergeleken: bestuurders, die het grootste deel van de dag zitten, en conducteurs of bewakers, die dat niet doen. Hoewel hun eetpatroon en levensstijl veel op elkaar leken, hadden degenen die zaten ongeveer twee keer zoveel kans om een ​​hartaandoening te krijgen als degenen die niet constant hoefden te zitten. Om deze reden is de hele dag achter je bureau zitten dus al slecht, maar dat is ook het geval vanwege de onderstaande redenen.  

Gewicht 
Door je spieren te bewegen kan je lichaam de vetten en suikers die je eet verteren. Als je veel zit, verloopt de spijsvertering niet zo efficiënt, waardoor je die vetten en suikers als vet in je lichaam vasthoudt. Zelfs als je naar de sportschool gaat maar alsnog veel tijd zittend doorbrengt, riskeer je nog steeds gezondheidsproblemen, zoals het metabool syndroom. De nieuwste onderzoeken dat je maar liefst 60 tot en met 75 minuten per dag aan matige intensiteit moet bewegen om de gevaren van overmatig zitten te bestrijden. Met zit sta bureaus op kantoor zul je hier al gedeeltelijk voor kunnen zorgen.

Angst en depressie
We begrijpen de verbanden tussen zitten en geestelijke gezondheid nog niet zo goed als de verbanden tussen zitten en lichamelijke gezondheid. Hiervoor is namelijk echt meer onderzoek nodig in de toekomst. Toch we weten wel dat het risico op zowel angst als depressie groter is bij mensen die meer zitten. Dit kan zijn omdat mensen die veel zitten, de positieve effecten van fysieke activiteit en fitheid missen. Als dat het geval is, kan opstaan ​​en wat bewegen helpen, wat je dus kunt doen achter je zit sta bureau. 

Diepe veneuze trombose
Te lang zitten kan bovendien diepe veneuze trombose veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens een lange autorit of vliegreis. Een diepe veneuze trombose is een bloedstolsel dat zich vormt in de aderen van je been. DVT is een ernstig probleem, want als een deel van een bloedstolsel in de beenader afbreekt en zich verplaatst, kan het de bloedtoevoer naar andere delen van het lichaam, inclusief je longen. Dit kan vervolgens je longen afsnijden, wat een longembolie kan veroorzaken. Dit is een medisch noodgeval dat tot grote complicaties of zelfs de dood kan leiden.

Heupen en rug
Net als je benen en bilspieren, zullen je heupen en rug je niet zo goed ondersteund worden als je lang zit. Door te zitten worden je heupbuigerspieren korter, wat kan leiden tot problemen met je heupgewrichten. Langdurig zitten kan ook problemen met je rug veroorzaken, vooral als je consequent in een slechte houding zit of geen ergonomisch ontworpen stoel of werkplek gebruikt. Een slechte houding kan ook een slechte gezondheid van de wervelkolom veroorzaken, zoals compressie van de schijven in je wervelkolom, wat leidt tot vroegtijdige degeneratie, wat erg pijnlijk kan zijn. Tijdens het zitten moet je dus een goede houding aannemen om dit probleem te voorkomen. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.