Mededeling over de RadioBingo

De Radiobingo is vanaf heden weer om 20:00 uur! De kaartjes zijn te koop bij de bekende verkooppunten.

Voor deze bezienswaardigheden moet je op vakantie naar Florence

Het zou eigenlijk weken kosten om alles te zien wat Florence te bieden heeft. Bijna elk van de tientallen kerken zou de toeristische trekpleister van een kleinere stad zijn. Sommige van de bezienswaardigheden behoren tot de bekendste iconen van Italië, denk bijvoorbeeld aan Ponte Vecchio, Michelangelo’s David, en Brunelleschi’s Dome. De hele stad is in principe een etalage van de Italiaanse Renaissance, de humanistische artistieke beweging die Europa uit de donkere middeleeuwen brak. Op vakantie gaan naar Florence is dan ook zeker een aanrader, een auto huren Florence is dan bovendien slim. Door dit te doen zorg je ervoor dat jij de onderstaande mooie bezienswaardigheden kunt zien tijdens je vakantie.

Battistero di San Giovanni
Vanuit elke hoek, van binnen of van buiten, is de 12e-eeuwse achthoekige doopkapel een volmaakt kunstwerk. De marmeren façade, de ingewikkelde mozaïeken van het interieur en de kunstwerken die het bezit, verdienen allemaal een plaats hoog op uw lijst. Maar de prachtige bronzen panelen die Ghiberti maakte voor de deuren die uitkijken op de kathedraal overtreft alles. Nergens is brons met zo’n exquise expressie bewerkt als in deze Poorten van het Paradijs. Bezoek het Museo dell’Opera del Duomo, het museum van de kathedraal, voor een mooi kijkje om enkele van de schatten te zien die zijn gemaakt voor de doopkapel. Naar alle waarschijnlijkheid zul je hier wel even rond willen lopen, Battistero di San Giovanni is namelijk echt beeldschoon.

Kathedraal van Santa Maria del Fiore en Piazza Duomo
Een auto huren Pisa om vervolgens naar Florence te rijden voor de kathedraal van Santa Maria del Fiore en Piazza Duomo is ook zeker een aanrader. Piazza Duomo en de groep gebouwen die het kathedraalcomplex vormen, brengen enkele van de grootste artistieke schatten van Italië samen in een relatief klein gebied. Terwijl je de doopkapel, de klokkentoren, de kathedraal en het museum bezoekt, zie je enkele van de bekendste meesterwerken van kunst en architectuur van de grootste kunstenaars van de Italiaanse Renaissance. Denk bijvoorbeeld aan Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Giotto, en Michelangelo. Je kunt met een wandeling over het plein beginnen om de ingelegde marmeren buitenkant te bewonderen. Stap vervolgens naar binnen en bekijk die prachtige glas-in-lood kunstwerken van dichtbij.

Galleria dell’Accademia
Michelangelo’s bekendste werk, David, wordt overal in Florence gekopieerd, maar in dit kunstmuseum vind je het origineel. Helaas zit het door een aanslag op het beeld nu achter glas, maar het blijft altijd inspireren. David is niet het enige werk van Michelangelo hier en ook zeker niet het enige belangrijke meesterwerk. In de sculpturen die in dezelfde galerij worden getoond, kun je Michelangelo bijna aan het werk zien terwijl je de vier onafgemaakte slaven ziet, bedoeld voor een tombe in Rome, schijnbaar bezig om van het marmer te worden bevrijd. Ook is hier zijn St. Matthew voor de kathedraal van Florence, wat tevens een onvoltooid beeld is. In de andere galerijen kun je ook nog andere hoogtepunten van Florentijnse kunstenaars uit de 13e tot de 16e eeuw aanschouwen.

Palazzo Vecchio
Geschiedenis, kunst en macht weerklinken in de weelderige kamers en grote galerijen van dit fortachtige paleis in het centrum van Florence. Vanaf hier werd de stad geregeerd en de machtige Medici-familie gaf de toonaangevende kunstenaars en architecten van die tijd de opdracht om hun kantoren en appartementen te ontwerpen en in te richten. Door Palazzo Vecchio worden allerlei gratis rondleidingen gegeven. Zorg er wel voor dat je je hiervoor op tijd aanmeldt. Zo kun je ook wat geheime doorgangen van de Medici zien. ’s Avonds is het mogelijk om met een ticket naar het dak te klimmen om te genieten van de zonsondergang.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.