Waaruit bestaat een letselschade vergoeding?

De kans op een ongeval lijkt misschien klein, maar jaarlijks gebeuren er veel ongelukken in het verkeer. En wist u dat er ieder jaar weer 200.000 werknemers slachtoffer worden van een ongeluk op het werk? Daarbovenop worden er ook ieder jaar weer 150.000 mensen gebeten door een hond. 

Een letselschade advocaat Amsterdam heeft helemaal zijn of haar handen vol. In de Nederlandse hoofdstad gebeuren dagelijks veel ongelukken, net als in de andere grote steden van Nederland. Maar ook buiten de grote steden is het vaak raak.

Het aantal ongelukken in Nederland met letsel tot gevolg is dus helemaal niet zo klein. Maar wat nu als u betrokken raakt bij een ongeluk en hierbij letsel oploopt? Welke schadeposten vallen er onder een letselschade vergoeding en wat doet een letselschade advocaat eigenlijk?

Schadeposten bij letselschade
Een letselschade vergoeding bestaat uit veel soorten schadeposten. Daarbij geldt dat voor iedereen er weer andere schadeposten zijn. Zo zijn de letselschade bedragen voor een student heel anders dan voor iemand die werkt. En voor een pianist zal letsel aan zijn handen leiden tot een heel andere schade dan iemand die zijn of haar handen niet hoeft te gebruiken tijdens het werk.

In beginsel kan een letselschade vergoeding onderverdeeld worden in 2 delen:

  • Materiële schade
  • Immateriële schade

Materiële schade omvat alle schade die op geld te waarderen is. Hierbij kan gedacht worden aan alle kosten die gemaakt worden na een ongeluk. Want na een ongeval met letsel is de kans groot dat u medische kosten maakt. Denk hierbij aan het verplicht eigen risico, maar ook aan kosten van de fysiotherapeut voor nekklachten of revalidatie na een breuk.

Andere kosten die voor vergoeding in aanmerking komen zijn reiskosten, kosten gemaakt in het ziekenhuis en kosten voor hulp thuis, zoals in het huishouding of bij verzorging.

Inkomensschade
Soms is er dermate ernstig letsel dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld de hiervoor genoemde pianist met handletsel. Indien een verkeersslachtoffer of slachtoffer van een bedrijfsongeval zijn of haar werk niet meer kan verrichten, dan kan er een flinke schade ontstaan.

In Nederland wordt het salaris van werknemers het eerste jaar in de meeste gevallen volledig doorbetaald en in het tweede jaar 70%. Dit betekent dus dat er na het eerste jaar arbeidsongeschiktheid door een ongeval schade ontstaat. Zelfstandig ondernemers lijden vaak direct na een schade evenement al inkomensschade. Deze schade kan op de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering verhaald worden.

Studievertraging
Is een student een ongeluk overkomen, dan is de kans aanwezig dat dit van invloed is op de studie. Zo kan de student dermate letsel hebben dat lessen of examens gemist worden. Er ontstaat dan schade. Ook deze schade dient vergoed te worden. Hiervoor bestaat een richtlijn, de richtlijn Studievertraging van de Letselschade Raad.

Immateriële schade
Er zijn uiteraard nog veel andere schadeposten. Wie waar recht op heeft hangt af van de omstandigheden van het geval. Is er sprake van verwondingen of klachten? Dan is er in ieder geval altijd recht op een vergoeding van immateriële schade. Deze schadeposten is beter bekend als smartengeld

Wat kan een letselschade advocaat betekenen
Een letselschade advocaat houdt zich bezig met het verhalen van alle hiervoor genoemde schade. De letselschade advocaat stelt hiervoor de tegenpartij of diens letselschade verzekering aansprakelijk en stelt een schadestaat op waar alle schadeposten op zijn te vinden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.