Waarvoor heb je een rechtsbijstandverzekering nodig?

In Nederland is het niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Daarom laten veel mensen deze verzekering links liggen. Helaas is dit lang niet altijd verstandig. Je bespaart weliswaar premie, maar uiteindelijk kun je veel meer geld kwijt zijn als je geen rechtsbijstandverzekering afsluit. Twijfel je of je deze verzekering af moet sluiten? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk waar je een rechtsbijstandverzekering voor nodig hebt. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen of jij je wel of niet moet verzekeren voor rechtsbijstand.

Juridische hulp bij conflicten
Voordat je overweegt om je te verzekeren voor rechtsbijstand, wil je waarschijnlijk eerst antwoord krijgen op de vraag: ‘wanneer heb je een rechtsbijstandverzekering nodig?’. Deze verzekering is vooral handig als je verzeild raakt in een conflict. Veel Nederlanders denken dat zij hier niet mee te maken krijgen, maar besef je goed dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Als je betrokken raakt bij een conflict heb je juridische hulp nodig. Wanneer je geen rechtsbijstandverzekering hebt, moet je de kosten voor deze hulp uit eigen zak betalen. Omdat juristen niet bepaald goedkoop zijn, kan dit je flink wat geld kosten. Daarom is een rechtsbijstandverzekering afsluiten zeker het overwegen waard.

Zaken die buiten de dekking vallen
Sommige mensen denken dat zij altijd verzekerd zijn van juridische hulp bij een conflict als ze een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Helaas is dit niet het geval. Bij vrijwel iedere verzekeraar vallen bepaalde zaken buiten de dekking. Zo is een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint bijvoorbeeld niet verzekerd. Ook een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering valt buiten de dekking. Tot slot kun je geen beroep doen op een rechtsbijstandverzekering bij scheiding. Voor conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan heeft het geen zin om aan te kloppen bij jouw verzekeraar.

Bereken wat in jouw situatie voordeliger is
Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit, betaal je hier iedere maand premie voor. Ondanks dat deze verzekering je vaak maar een paar euro per maand kost, betaal je er een hoog bedrag voor als je hem jarenlang door laat lopen. Bereken daarom eerst of het in jouw situatie voordelig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hiervoor moet je een inschatting maken van de kans dat je betrokken raakt bij een conflict. Als je deze kans vrij klein acht, is het waarschijnlijk niet nodig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je betaalt dan immers premie voor iets waarvan je bijna zeker weet dat je er geen gebruik van maakt.

Denk goed na over aanvullende dekkingen
Acht je de kans aanwezig dat je betrokken raakt bij een conflict? Dan is het wel verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Sluit nooit lukraak een verzekering af, maar kijk altijd goed hoe je verzekerd bent. Bij veel verzekeraars dien je naast de standaarddekking minimaal één aanvullende dekking te kiezen, maar er zijn verschillende aanvullende dekkingen. Ga je verbouwen en wil jij je verzekeren voor een conflict over jouw woning? Kies dan voor een aanvullende verzekering die betrekking heeft op wonen en niet op werk en inkomen of verkeer. Zo voorkom je dat je niet verzekerd bent van juridische hulp bij een conflict.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.