Wanneer moet jouw bedrijf een elektrakeuring laten uitvoeren?

Als ondernemer is het belangrijk om het elektrisch materieel van je bedrijf met te laten keuren. Dit vergroot namelijk de veiligheid en efficiëntie van je bedrijf. Helaas schiet zo’n keuring er bij veel bedrijven nogal eens bij in. Daarbij komt dat veel ondernemers gewoonweg niet weten wanneer het nodig is om zo’n keuring uit te voeren. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe het zit, waardoor jij voortaan precies weet wanneer het weer tijd is voor een elektrakeuring.

Elektrakeuring is 5 jaar geldig
Ondanks dat veel bedrijven dag in dag uit werken met elektrische apparaten, hoeven keuringen elektrische installaties niet jaarlijks plaats te vinden. Je mag uiteraard wel ieder jaar een keuring uit laten voeren, maar in principe hoeft dit niet. Voor de meeste bedrijven volstaat het om het elektrisch materieel eenmaal per 5 jaar te laten keuren, want een elektrakeuring is 5 jaar geldig.

Verloopt de geldigheid van een vorige inspectie binnenkort? Wacht dan niet te lang met het inplannen van een herinspectie. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat er op korte termijn geen plek meer is voor een elektrakeuring. Breekt er in de tussentijd brand uit of loopt een medewerker letsel op en blijkt dat de keuring verlopen is? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Gelukkig krijg je vaak een herinnering als het weer bijna tijd is voor een herkeuring, waardoor je dit niet snel vergeet.

Verschillende soorten keuringen
Wie zich verdiept in elektrakeuringen, ontdekt al snel dat er verschillende opties zijn. Om te bepalen welke keuring je nodig hebt, werp je een blik op je verzekeringsbewijs. Je kunt er eventueel ook nog voor kiezen om aanvullende inspecties uit te laten voeren. Hieronder hebben we de mogelijkheden met betrekking tot een elektrakeuring op een rijtje gezet. Hopelijk maakt dit het voor jou allemaal wat makkelijker om een keuze te maken.

– Scope 8: helpt je om aanrakingsgevaar, brandgevaar en storingen te voorkomen. Deze keuring voldoet aan NEN3140 en de eisen vanuit de Arbowet voor de bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties.
– Scope 9
: helpt je om elektrische apparaten op een veilige manier te gebruiken, waardoor je de kans op brand en letsel beperkt. Bovendien voldoe je met een Scope 9 keuring aan de eisen die vanuit de Arbowet gelden voor deze apparaten.
– Scope 10
: brengt de brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten apparaten in kaart. Een Scope 10 keuring voldoet aan de eisen van veel verzekeraars en aan NTA8220, maar niet aan de eisen van de Arbowet.
– Scope 12
: brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de complete zonnestroominstallatie van je bedrijf in kaart. Scope 12 voldoet zowel aan NEN1010 als aan de eisen van veel verzekeraars.

Laat meerdere keuringen tegelijkertijd uitvoeren
Voor sommige bedrijven volstaat één van de bovenstaande elektrakeuringen, terwijl de ander misschien meerdere keuringen tegelijkertijd uit wil laten voeren. Als je tot de laatste groep behoort, is het verstandig om deze keuringen tegelijkertijd af te nemen. Dit is financieel gezien een stuk voordeliger dan wanneer je ze afzonderlijk koopt. Kies je voor zowel een Scope 8 als Scope 10 keuring? Dan ben je niet alleen goedkoper uit, maar voldoe je ook aan de eisen van de Arbowet én de eisen van veel verzekeraars.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.