Wat is de impact van wegwerpverpakkingen op het milieu?

Het is inmiddels geen verrassing meer dat wegwerpflesjes een ramp voor het milieu zijn. Toch worden er wereldwijd nog steeds miljarden plastic flesjes geproduceerd die na één slok water gewoon de prullenbak (of erger, de natuur) in gaan en dat terwijl er een simpele, betaalbare oplossing is die voor iedereen werkt en dat is een herbruikbare bidon.

Plastic flesjes? Die doen meer dan je denkt
Een plastic fles lijkt misschien onschuldig. Je drinkt wat, gooit ’m weg, klaar. Maar achter dat simpele flesje schuilt een hele keten van grondstoffen, transport, productie en afvalverwerking. De meeste wegwerpflessen worden gemaakt van aardolie, een fossiele grondstof die bij verwerking flink wat CO2 uitstoot veroorzaakt. Daarna worden ze meestal gebruikt voor… een paar slokken water en dan? In het beste geval komen ze terecht bij het plastic afval en worden ze gerecycled. Maar in de praktijk verdwijnt een groot deel gewoon in het restafval of belandt in de natuur. Daar breken ze langzaam af, maar verdwijnen ze niet. Ze vallen uiteen in microplastics die uiteindelijk terechtkomen in dieren, mensen én de bodem. Lekker fris is anders.

Ideaal als relatiegeschenk voor bedrijven
Herbruikbare bidons zijn ook ideaal als relatiegeschenk. Zeker bij evenementen, beurzen of sportieve activiteiten. Ze zijn goedkoop, praktisch en maken veel meer indruk dan een pen of folder. Laat je bidons bedrukken met je logo of een pakkende quote, is de kans groot dat die fles nog maandenlang rondzwerft op bureaus, in tassen of tijdens wandelingen. Je merk in beeld, zonder extra afval.

Van wegwerp naar hergebruik
Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen. Door gewoon je eigen bidon te gebruiken. Je vult ’m thuis, op kantoor of bij een kraan ergens onderweg. Je hoeft niks te kopen, verspilt geen geld en voorkomt een berg afval. Het fijne is dat er herbruikbare bidons zijn in alle soorten, maten en stijlen. Van simpele kunststof flessen tot stoere RVS-varianten die je zelfs urenlang koud of warm houden. En het leuke is dat je er best een statement mee kunt maken. Het laat zien dat je bewust bezig bent. En zeg nou zelf: een mooie fles ziet er toch net wat beter uit dan zo’n knisperend supermarkt flesje?

Kleine moeite
Als iedereen die elke dag een flesje water koopt overstapt op een bidon, scheelt dat miljoenen kilo’s plastic per jaar. En nee, dat is geen overdreven schatting. Elke keer dat jij je bidon vult, bespaar je materiaal, energie en uitstoot. Bovendien help je mee om de vraag naar wegwerp plastic omlaag te krijgen. Hoe minder vraag er is, hoe minder er geproduceerd wordt. Dat scheelt weer olie, uitstoot en uiteindelijk: vervuiling.

Gewoon doen!
Wegwerpplastic is makkelijk, maar de prijs die de aarde ervoor betaalt is hoog. Herbruikbare bidons zijn een kleine stap, maar met grote impact. Ze besparen grondstoffen, verminderen afval en laten zien dat je het beter wilt doen. Of je er nou eentje meeneemt naar je werk, weggeeft op een event of gebruikt tijdens het sporten: elke slok telt.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.