Wat is het verschil tussen XPS- en EPS-isolatie?

De energie-efficiëntie van een gebouw hangt vaak af van de materialen die de omhulling vormen. Het selecteren van het juiste isolatietype is cruciaal voor het leveren van de vereiste isolatieprestaties voor je project. In sommige gevallen is dit steenwol isolatie, in andere gevallen is XPS of EPS juist beter. Het gebruik van XPS- en EPS-isolatie in bouwconstructies biedt grote flexibiliteit, compatibiliteit en thermische efficiëntie voor alle gebieden van het gebouwschilsysteem. Maar wat is het verschil tussen EPS- en XPS-isolatie?

Productie
Geëxtrudeerde polystyreenisolatie (XPS) wordt vervaardigd met behulp van een extrusieproces. Dit continue proces resulteert in een gesloten celstructuur met een gladde huid aan de boven- en onderkant van de plaat. De gesloten celstructuur van geëxtrudeerd polystyreen (XPS) voorkomt het binnendringen van water in de structuur van de isolatieplaat en zorgt voor sterkte en duurzaamheid op lange termijn. Isolatie van geëxpandeerd polystyreen (EPS) wordt vervaardigd met behulp van schuimparels in een mal, warmte of stoom wordt vervolgens rechtstreeks op de kralen aangebracht, waardoor ze uitzetten en samensmelten. Dit proces produceert een gesloten celstructuur, geen isolatieplaat met gesloten cellen, vanwege holtes die kunnen optreden tussen de kralen.

Warmtegeleiding 
Isolatie is een van de meest praktische en kosteneffectieve manieren om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren, door de isolatie in nieuwe en bestaande gebouwen te verbeteren, kunnen aanzienlijke kostenbesparingen en verminderingen van het energieverbruik worden bereikt. Zowel XPS als EPS bieden goede prestaties op het gebied van thermische geleidbaarheid. De lucht die in de holtes in de EPS is opgesloten, zal echter warmte geleiden. Een EPS-plaat met een veel hogere dichtheid is vereist om de thermische prestaties van XPS-isolatie te evenaren. Er is een toonaangevend assortiment van extreem hoogwaardige, geëxtrudeerde polystyreen (XPS) isolatieplaten met gesloten cellen, geschikt voor veel veeleisende en gevarieerde isolatietoepassingen, waaronder omgekeerde en groene daken, inclusief dakontwerpen met nulval in combinatie met nulvalwaterdichtingssystemen, vloeren, muren en ondergrondse werken. Ook kun je kiezen voor een XPS kantplank geisoleerd

Druksterkte
Druksterkte is vereist in de meest uitdagende omgevingen zoals onder platen op een plat dak, betonnen vloeren, funderingen, plein- en podiumdekken en koelhuizen. Over het algemeen is bij het vergelijken van EPS- en XPS-plaatdichtheden de druksterkte van XPS groter dan die van EPS. Om EPS dezelfde druksterkte te laten bereiken als XPS, zou de dichtheid van het schuim moeten worden verhoogd, wat vaak resulteert in een grotere dikte van de plaat. 

Waterdampdiffusie
De waterdampdiffusieweerstand (μ) van EPS varieert van ongeveer 30 – 70 vergeleken met de waterdampdiffusieweerstand (μ) van XPS die varieert van ongeveer 80 – 250. XPS wordt vaak gekozen boven EPS voor nattere omgevingen die een hogere waterdamp nodig hebben diffusieweerstandswaarde. 

De informatie in dit artikel is generiek en niet gebaseerd op het productieproces van één enkele fabrikant, er kunnen dus nog meer verschillen zitten tussen de EPS- en XPS-isolatieplaten waarvoor je kunt kiezen door de producent. Om een goede keuze te kunnen maken tussen deze twee materialen kan het daarom goed zijn om contact op te nemen met een expert.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.