Wat te doen in Westerwolde? 

Door de pandemie is het nog maar de vraag of we dit jaar op vakantie kunnen gaan naar het buitenland. Gelukkig hoeft dit helemaal geen probleem te zijn als je in Westerwolde woont. Hier kun je namelijk genoeg doen, dus je hoeft eigenlijk niet eens op vakantie te gaan. Er valt hier oprecht veel te doen, dus je kunt ook nog je familie of vrienden uit andere delen van ons land uitnodigen om hier vakantie te vieren. Zo kun je gezamenlijk Westerwolde verkennen, wat natuurlijk een prachtig deel van Groningen is. In dit artikel vind je dan ook de echte hoogtepunten van Westerwolde. 

Vesting Bourtange 
De oorspronkelijke vestingwerken van het dorp Bourtange zijn prachtig in hun oude glorie hersteld. Bourtange is hierdoor opnieuw een versterkte stad, met ophaalbruggen, officier verblijven en kanonnen, net als in 1742, maar nu met leuke restaurants, cafés en interessante musea. In 2011 riep de Koninklijke Nederlandse Toerclub ANWB Bourtange zelfs uit tot leukste excursie locatie van de provincie Groningen. Als je door Bourtange loopt waan je je terug in de tijd, wat dit echt een leuk uitje maakt als je graag meer wilt leren over het verleden van Westerwolde. Ook je kids zullen dit een leuk uitje vinden! 

Klooster Ter Apel
In 1464 schonk Jacobus Wiltingh, pastoor van Garrelsweer en vicaris van Loppersum, Apell, zijn nederzetting, aan de Orde van het Heilig Kruis, op voorwaarde dat ze op die plek een klooster zouden bouwen. En zo kreeg de regio Westerwolde een nieuw klooster, genaamd Domus Novae Lucis, oftewel Huis van het Nieuwe Licht. Klooster Ter Apel is het grootste overgebleven klooster in de provincie Groningen en staat sinds 1992 op de Nederlandse Top 100 van UNESCO. Het is open voor het publiek, hier kun je bovendien onder andere genieten van kunst en cultuur. 

Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal
Station Stadskanaal, slechts enkele minuten voor vertrek. Een klein meisje houdt haar teddybeer stevig vast terwijl haar vader haar in de trein helpt. De indrukwekkende locomotief wordt helemaal opgestookt en de stoker is klaar om met ‘vuur en water’ te spelen. De treinconducteur loopt langs alle wagons om de poorten en deuren handmatig te sluiten. Blazend op zijn fluitje zwaait hij met zijn seinschijf. Het puffende geluid van de extreem krachtige stoomlocomotief neemt toe en we zijn vertrokken, gehuld in een grote stoomwolk. Een beeld van vervlogen tijden? Helemaal niet! Bezoek de Museumspoorlijn STAR op een rijdag en ervaar het zelf!

Het wandelgebied van het noorden
Westerwolde is het bekendste wandelgebied van het noorden. Dat is begrijpelijk, het heeft namelijk prachtige landschappen en een grote verscheidenheid aan paden en paden of je nu een wandeling wilt maken of een lange meerdaagse wandeltocht wilt maken. Iedereen die van wandelen houdt, kan zijn hart ophalen in Westerwolde, Groningen! Bovendien is dit gebied zeer geschikt voor bijvoorbeeld een dropping, waarvoor portofoons huren verstandig is. Hierdoor kun je tijdens het uitje namelijk met elkaar communiceren terwijl jullie verdeeld zijn in teams om de bestemming als eerste te bereiken. Of je nu wilt wandelen of een dropping wilt organiseren, in Westerwolde is het zeker mogelijk! 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.