Welkom in de wereld van de agile werkwijze!

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Je merkt dat jouw bedrijf steeds groter wordt. Meer klanten, meer collega’s en wellicht ook een nieuw pand. De zaken gaan goed, maar toch merk je dat de werkwijze van jouw bedrijf niet meer goed past bij de behoeften van het team en de klant. Je googlet erop los om te kijken wat je kunt doen. Je leest een hoop over agile werken, maar is het wel iets voor het bedrijf? Dat lees je in dit blog!

Agile en hybride werken
Na de pandemie is het voor veel bedrijven normaal om vanuit huis te werken. Indien je duidelijke afspraken maakt en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt, kan agile werken goed slagen. Ook als jouw bedrijf meerdere vestigingen heeft, is agile een goede optie. Agile heeft een vast ritme met meetings die periodiek terugkomen, waardoor je prima vanuit huis kunt werken met dit systeem. Je werkt met verschillende sprints die je via online meetings gemakkelijk kunt bespreken. Na een sprint wordt er een meeting gehouden om even terug te blikken. Door middel van online tools die deze sessie interactief maken, is ook dit gemakkelijk online te doen. Hoe dan ook, het is ook fijn om elkaar in het echt te zien als het kan, vooral aan het begin van een nieuw project. Zo ontstaat er een teamgevoel. Kijk daarnaast vooral wat wel niet en werkt en maak duidelijke afspraken over wanneer het team thuis kan werken en wanneer iedereen op kantoor moet werken, voor zover dat mogelijk is

Doen of niet?
Agile werken is niet voor elk bedrijf weggelegd. Tevens duurt het ook even voordat jouw collega’s doorhebben hoe de agile methode werkt en het vraagt om een andere denkwijze. Het bedrijf maakt dus een enorme verandering mee, wat erg wennen zal zijn, Daarom kan het erg helpen om deze werkwijze stap voor stap toe te passen op de werkzaamheden van jouw medewerkers. Bij agile werken ga je op een open manier te werk. Je luistert goed naar de behoeften van de klant en als deze tips heeft of het graag anders wil, past het bedrijf zich hierop aan. Je speelt dus in op de behoeften van dat moment. Dit betekent natuurlijk niet dat je zonder plan werkt en maar ergens begint. Deze werkwijze is waarschijnlijk niet zo handig als jouw bedrijf volgens een standaard procedure werkt en de verwachtingen van hoe de markt verloopt goed in te schatten zijn. Agile is dus het meest geschikt voor bedrijven binnen de HR, finance en software-industrie.

Agile werken kan dus slagen als je hybride werkt. Maak hierbij goede afspraken zodat een ieder weet waar hij aan toe is. Of het voor jouw bedrijf werkt, hangt natuurlijk van het soort werk af. Denk hier dus goed over na. Wil je meer weten over agile werken? Kijk dan op de site van Nationale Nederlanden!

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.