Wonen en leven in Groningen voor nieuwkomers

Groningen is een bijzondere provincie in Nederland, die ook voor nieuwkomers veel te bieden heeft. Naast de stad Groningen, beschikt de omgeving over een aantal bijzondere kleinere gemeenten. Daar is voor relatief weinig geld veel ruimte te vinden. Een verhuizing naar de provincie brengt veel met zich mee en het zal zeker een kwestie van aanpassen zijn. Hier worden tips gegeven voor het wennen aan het leven in Groningen als het gaat om bijvoorbeeld werken en sporten. Het vinden van een huurwoning in Groningen is realistisch, maar niet eenvoudig, dus worden er ook adviezen gegeven voor het vinden van een fijn thuis in deze regio.

Over Groningen
Groningen is een provincie in het noorden van Nederland met een plattelands karakter. De hoofdstad Groningen vormt het centrum. Die grote stad kenmerkt zich door een prachtige binnenstad en de aanwezigheid van de universiteit, maar kent ook relatief hoge huizenprijzen. De rest van de provincie bestaat uit een aantal kleinere, al dan niet samengestelde, gemeenten zoals Veendam, Westerwolde en Stadskanaal, waar het prettig verblijven is in een landelijke omgeving.

De actuele huurwoningmarkt in Groningen omvat ruim 100.000 woningen, waar het aantal koopwoningen circa 2,5 keer zo veel is. Daarbij is de verhouding koop/huur al jarenlang stabiel. Een huurplatform zoals Huurportaal heeft daarbij 192 huurwoningen in de aanbieding. Een korte blik leert dat er al vanaf 240 euro per maand kamers beschikbaar zijn.

Als het gaat om het, ook op afstand, zoeken naar huurwoningen, dan is het fijn om te weten dat er online huurportals voor Groningen bestaan die direct het actuele aanbod laten zien. Een voorbeeld van zo’n portal met een goede reputatie is Huurportaal. Daar vergelijk je jouw toekomstige woning op aspecten zoals het aantal vierkante meters woonoppervlakte, de aanwezigheid van voorzieningen in de buurt en de staat van onderhoud. Hoewel een reis naar de omgeving van tevoren altijd aan te raden is, beschik je dankzij Huurportaal op voorhand alvast over de belangrijkste informatie.

Een leven opbouwen in de provincie
De verhuizing naar Groningen zal een grote stap zijn. Voor je eigen welzijn is het zaak om, in stappen, je leven op te bouwen in de regio. Het vinden van een baan in Groningen is daarbij allereerst belangrijk. De stad Groningen biedt meer dan de helft van de werkgelegenheid in de regio. Daarna volgen kleinere gemeenten zoals Westerkwartier en Eemsdelta. Grote werkgevers zijn de RUG en het UMCG.

Groningen heeft daarnaast ook veel te bieden voor kinderen. Er zijn uiteraard bassischolen in de verschillende gemeenten en de stad beschikt over een universiteit en een aantal Hbo-instellingen. Ten opzichte van andere regio’s in Nederland is het in deze provincie nog mogelijk om voor relatief weinig geld veel vierkante meters te kopen en is een tuin voor de kinderen meer regel dan uitzondering.

Op het gebied van recreatie heeft de provincie mooie natuur, waardoor sporten buiten bijzonder goed mogelijk is. De grotere gemeenten hebben ook de nodige voorzieningen op het gebied van sporthallen, zwembaden en culturele centra.

Drie tips voor het vinden van een huurwoning in Groningen
Klaar om op zoek te gaan naar de ideale huurwoning in Groningen? Deze adviezen helpen om snel en succesvol een passend thuis te vinden:

  • Vergelijk de verschillende gemeenten. Kleinere woonplaatsen hebben vaak minder faciliteiten, maar het is daarbij ook maar net wat je nodig hebt en het is hier snel mogelijk meer vierkante meters te huren voor minder geld. Een goede verhuursite geeft namelijk de huurprijs per vierkante meter Naast dat je daarbij, zoals zo verder wordt besproken, het internet wilt gebruiken, is het belangrijk ook daadwerkelijk de plaatsen te bezoeken, zodat je je gevoel kunt volgen en weet of je je ergens thuis kunt voelen.
  • Maak gebruik van online bronnen. Het internet biedt een weelde aan informatie. De mogelijkheden van huurplatforms werd hierboven bijvoorbeeld al even benoemd. Daar is het actuele huuraanbod in Groningen te vinden. Verder bieden openbare bronnen ook cijfers over het aantal koop- en huurwoningen in de gemeente en de samenstelling van de bevolking.
  • Zet je netwerk in. Heb je al vrienden, kennissen of familie in de provincie? Informeer hen dat je een huurwoning zoekt in Groningen. Wie weet is er net iemand die via via een passende huurwoning heeft die nog niet eens op de markt staat. Mensen helpen graag en wie weet kun jij diegene in de toekomst helpen. In dit kader is het ook belangrijk sociale media in te zetten, om zo ook je indirecte netwerk te vragen om hulp.

Groningen is een provincie die veel te bieden heeft. De stad Groningen vormt daarbij een belangrijke economische kern en daaromheen bevinden zich een aantal kleinere gemeenten. Bij een verhuizing naar de provincie is het belangrijk te kijken naar de mogelijkheden voor werk en recreatie, om zo ook een sociaal leven in Groningen op te bouwen. Doordat er geen gebrek aan ruimte is, is het een ideale omgeving voor kinderen, Door bovenstaande adviezen op te volgen vind je snel een huurwoning die echt past bij jou.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.