Woningwaarde berekenen? Zo werkt het!

Weet jij wat jouw huis waard is? Als je plannen hebt om te gaan verhuizen dan moet je niet alleen letten op de prijs van een nieuwe woning maar ook met de waarde van het huis waar je nu woont. De verkoopprijs heeft namelijk veel invloed op de kansen die je hebt om door te stromen naar je nieuwe droomhuis. Hoe het berekenen van de woningwaarde werkt leggen we uit op deze pagina.

Zo werkt woningwaarde berekenen
Er is eigenlijk niet één woningwaarde, de waarde is namelijk afhankelijk van degene die er gebruik van maakt. Laten we deze partijen even beschrijven:

  • Koper: Dit is de persoon of het huishouden dat een huis koopt. De koper zal diverse redenen hebben om een huis te kopen. De locatie, het aantal kamers of omdat de oude woning op de slooplijst staat. Er zijn talloze redenen om een huis te kopen en iedere overweging heeft invloed op de prijs die de koper bereid is om te betalen.
  • Verkoper: Dit is de persoon of het huishouden dat gaat verhuizen. Omdat er een kindje bij is gekomen en er behoefte is aan een groter huis of vanwege emigratie naar het buitenland. De waarde is afhankelijk van meerdere factoren waaronder de prijs die oorspronkelijk betaald is en het kapitaal dat nodig is om een volgende stap te maken.
  • Hypotheekverstrekker: Dit kan een bank zijn, fonds of andere geldverstrekker die de koper geld leent. Het gaat om grote bedragen dus deze partij wil de woningwaarde zo nauwkeurig mogelijk bepalen en zal om een onafhankelijk taxatierapport vragen. Dit is een objectief vastgestelde waarde op basis van toetsbare kenmerken (bouwrente)
  • Gemeente, provincie, overheid: Deze partijen zullen belastingen en heffingen opleggen op basis van de WOZ-waarde. Dit is een ‘papieren’ waarde die eigenlijk dient als een soort vergelijking tussen huizen. Voor een ‘duur’ huis betaal je meer aan belasting, voor een ‘goedkoop’ huis betaal je minder.

Omdat er afwijkende belangen zijn kun je niet op één manier de woningwaarde berekenen. Wat is jouw huis waard? Als huiseigenaar zul je rekening houden met de hypotheek die je destijds hebt afgesloten. Je wilt liever dat je huis meer geld oplevert dan je zelf hebt betaald. Op basis van deze overwaarde kun je investeren in een nieuwe woning. Je kunt online de woningwaarde berekenen met software maar dit bedrag vertelt slechts een deel van het verhaal. De presentatie van je woning online of het aantrekken van veel potentiële kopers kunnen de waarde van je huis flink hoger maken. Er is dus geen 100% objectieve methode om de woningwaarde te bepalen.

Wat is mijn huis waard?
Wil je nauwkeurig de woningwaarde berekenen? Dan ben je niet klaar met online hulpmiddelen, er zal echt iemand met expertise naar je huis moeten kijken. Via Watismijnhuiswaard.com kun je een gratis en vrijblijvende waardebepaling aanvragen. In tegenstelling tot online waardebepalingen komt er een makelaar bij je langs om naar de woning te kijken. Die ziet waar jouw huis beter scoort dan vergelijkbare woningen of waar juist ruimte is voor verbetering. Er rolt dan een bedrag uit dat veel nauwkeuriger is. Daarnaast zul je advies krijgen om de beste prijs voor je huis te krijgen bij verkoop. Dit is van belang want als je elders een nieuw huis koopt dan kun je iedere euro extra goed gebruiken. Als de woningwaarde te laag wordt ingeschat en je te makkelijk een koopcontract afsluit dan loop je veel geld mis. Laat daarom eerst een vakkundige waardebepaling uitvoeren voordat je belangrijke beslissingen maakt.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.