Zo kies je de beste verlichting voor buiten

Buitenverlichting zorgt niet alleen voor veiligheid, maar kan ook esthetisch zijn. Dit zijn zeven manieren om de perfecte buitenlampen te vinden.

1.      Bij de deur
Wandlampen met bewegingssensoren bij de deur waarschuwen je niet alleen wanneer er een iemand voor je deur staat. Ze springen ook aan als jij in het donker de deur wil openen of sluiten. Zo kun je gemakkelijk het slot vinden en hoef je niet te zoeken.

2.      Richting de schuur, berging of het fietsenhok
De juiste verlichting op het pad naar de schuur voorkomt ook dat er ongelukken gebeuren door gebrek aan licht. Als het pad langs de schutting loopt, kun je gebruik maken van LED strips. Je kunt ook wandlampen of speciale schuttinglampen gebruiken.

3.      Gevel
Om de gevel te verlichten, kun je lampen in de tuin plaatsen. Je kunt ook LED strips aan de gevel zelf bevestigen om deze van verlichting te voorzien. Wellicht denk je er niet aan om verlichting langs de dakgoot te plaatsen. Toch kunnen LED strips langs de rand van de dakgoot heel stijlvol staan.

4.      Balkon
Als je een kleine tuin op je balkon hebt, dan is een plafondlamp voldoende om de hele plek van voldoende licht te voorzien. Voor sfeer kun je een LED-strip langs de reling van het balkon bevestigen.

5.      In de tuin
Schijnwerpers zijn ideaal voor huizen met grote voor- en achtertuinen. Deze lampen kunnen een groot gedeelte verlichten, wat zowel zorgt voor veiligheid als esthetiek. Zo kun je verlichting aan de wand van de schuur hangen, maar natuurlijk ook in een mooie bloempot prikken zodat deze tegen de plant op schijnt. Ze staan bekend om hun hoge lichtopbrengst. Bovendien zijn ze ontworpen om allerlei omstandigheden te weerstaan, zoals sneeuw en storm.

6.      Langs paden
Tuinspots zijn ideaal om paden in de tuin te verlichten. Er zijn spots op basis van zonne-energie, maar ook LED spots zijn energiezuinig. LED verlichting is wat duurder in de aanschaf, maar er bestaat ook goedkope led-verlichting waardoor je kunt besparen op de aanschaf.

7.      Bomen en struiken
Grondlichten zijn ontworpen om bomen, struiken, fonteinen en andere gebieden van een tuin te verlichten. Om een grondlicht te installeren, moet je een gat graven in de tuin en de lamp daarin plaatsen. Zo’n lamp geeft een meer sfeervolle uitstraling aan de hele tuin.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.