Zorgen dorpsfeesten en festivals voor oplopende coronabesmettingen?

Of het nu een jaarmarkt is, een dorpsfeest of een zomerfestival we genieten weer volop van alle culturele activiteiten in de regionale en lokale gemeenschap. Ook in Westerwolde neemt iedereen weer deel aan de gemeenschappelijke activiteiten. Zelfs de feesttenten stromen weer vol wanneer er een energieke coverband staat te spelen. Toch zijn de zorgelijke tijden van de afgelopen twee en een half jaar niet vergeten, want in de maand juni lopen de coronabesmettingen toch weer flink op. Het blijft daarom belangrijk om toch de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Dan maar weer coronatesten kopen, dat kan in ieder geval geen kwaad.

Ook minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kijkt bezorgd naar de stijgende aantallen besmettingen in Nederland. Om geen overvolle ziekenhuizen te krijgen, is het ministerie een campagne gestart om 60-plussers er op te attenderen dat ze beter een herhaalprik kunnen nemen. Dit om weer een hoge aanloop van coronapatiënten te voorkomen. In juni was er duidelijk een coronagolf te zien en het aantal ziekenhuisopnames in verpleegafdelingen groeide ook gestaag.

Maatregelen
Voor Groningse ondernemers zal het ook best weer schrikken zijn als er weer meer ziekmeldingen komen van werknemers die besmet zijn met het coronavirus. Vooralsnog lijkt het erop dat de huidige omikron-varianten minder schadelijk zijn voor de gezondheid. Soms zijn er helemaal of slechts milde klachten. Hierdoor kunnen werknemers met een kantoorfunctie gewoon vanuit huis blijven werken. Voor de meeste werkenden is die omschakeling geen enkel probleem meer.
Het blijft dus zaak om als werkgever je personeel optimaal te blijven faciliteren. Dat kan door ze thuis te laten werken, het beschikbaar stellen van coronatesten, mondkapjes en ontsmettingsmiddelen. Niet iedereen zal daar op zitten te wachten, maar het is toch niet wenselijk dat je als besmet persoon een minder weerbaar medemens ziek maakt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Veel mensen beseffen zich maar al te goed dat er nog altijd besmettingen op de loer liggen nu het aantal patiënten in de ziekenhuizen weer toeneemt. Die kunnen ook nu nog fatale gevolgen hebben. Dat blijkt ook wel uit het feit dat bijna tweederde van de werknemers met long covid volledig wordt afgekeurd. Al die mensen zullen nooit meer hun voorheen vertrouwde werkzaamheden op kunnen pakken. Verzekeringsartsen zien dat de langdurige longklachten een grote impact hebben op het leven van hun cliënten. Het is geen makkelijke boodschap die ze moeten overbrengen wanneer iemand volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard. Veel cliënten willen ook dolgraag weer gewoon aan het werk.

Blijf monitoren
Het blijft dus zaak om jezelf regelmatig te controleren, ook wanneer je milde klachten hebt. Je kunt maar beter coronatesten kopen zodat je altijd een teste bij de hand hebt. Het is bovendien verstandig om ook voordat je op vakantie gaat te controleren of je niet de nieuwe omikron-variant hebt opgelopen. Ook na je vakantie doe je er goed aan om nog een keer te testen zodat je weet dat je geen familie en vrienden met deze nare ziekte opscheept.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.