College provincie presenteert begroting 2022

Foto: Jan Doornkamp

GRONINGEN – Vandaag presenteert het college van de provincie Groningen de begroting voor het komende jaar. In 2022 kan de provincie bijna 490 miljoen euro besteden. Dit geld gaat onder andere naar duurzaam openbaar vervoer, nieuwe natuur, cultuur en werkgelegenheid. De begroting is structureel sluitend en de financiële positie van de provincie Groningen is gezond.

De prioriteit van dit college ligt bij een duurzame toekomst en brede welvaart voor alle Groningers. In de begroting 2022 zijn geen nieuwe projecten of programma’s opgenomen, er wordt vooral uitgevoerd wat eerder is afgesproken en vastgesteld in de Kadernota 2021-2025. 

Cofinancieringfonds

Nieuw dit jaar is het cofinancieringfonds waarin een bedrag van tien miljoen euro ter beschikking wordt gesteld. Vanuit Brussel en Den Haag komen steeds vaker budgetten beschikbaar die vragen om nationale en regionale matching, ook wel cofinanciering genoemd. Cofinanciering door de provincie is noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van Europese en Nationale fondsen. Met dit fonds kunnen we dus toegang krijgen tot deze middelen.

Vervolg proces

De begroting wordt op 10 november in de vergadering van Provinciale Staten behandeld. Provinciale Staten bepalen de definitieve verdeling van het besteedbare geld. Bekijk de volledige begroting op provinciegroningen.nl/begroting of de infographic (PDF) voor de verdeling van de middelen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.