Verslag van Ooldrik Modderman van het ommetje rond Wedde

Foto ingezonden door Ooldrik Modderman

WEDDE – Vandaag organiseerde wandelcoach Eltjo Glazenburg een wandeling rond WeddeHieronder het verslag van Ooldrik Modderman.

Natuurlijk Ommetje Wedde-Wedderbergen-De Gaast woensdagmorgen 25-05-2022.

Wandelen Werkt wandelaars deze keer van uit het mooie Struun dorp Wedde.
Startpunt bij : Eetcafe De Leeuw altijd gastvrij en goed vertoeven.
De wandelroute startpunt: rondom de Brucht – naar Westerwoldse Aa tussen Wedde en Blijham – door prachtig natuurgebied Hoorndermeeden – via mini hoogholtje over de Westerwoldse Aa – naar Wedderbergen – daarna na bosje waar je nog iets kunt zien voormalig zandverstuiving – onder tunnel (N368) door naar de poldermolen Weddermarke – gedeelte de Gaastroute – over de N368 terug naar beginpunt in Wedde.

Info over Wedde: (ook wel genoemd voorheen Swiebertje dorp).
Dorp in de prov. Groningen met 1300 inwoners (2019). Aan beide oevers van de Aa liggen diverse natuurgebieden. Dorp is ook te herkennen aan de vele essen. Vanuit de borg in Wedde is de heerlijkheid Westerwolde eeuwenlang bestuurd. Wie de borg in handen had kon zich feitelijk heer van Westerwolde noemen. Verder heeft Wedde een Hervormde kerk gedateerd uit 1300. In vele plaatsen/dorpen en gehuchten in de provincie Groningen hebben de bewoners een bijnaam (bienoam). Zo ook de Weddenaren – katten. Schrijver Doede Bruinsma schreef hierover een scheld verske: Wedde katten – lopen op latten, Vangen moezen ien andermans hoezen.

Statement van 2 inwoners uit Wedde:
Hun opvatting is dat het klimaat de wereld om ons heen veranderd. Dat raakt een aantal partijen met verschillende beelden en percepties. (waarnemingen) Laat die mensen bij elkaar komen in de natuur om de veranderingen te zien, ervaren en elkaar uit te leggen wat het voor hen betekent.

De route die gewandeld is loopt over diverse wandelpaden van Westerwolde wandelpaden

Verslag: gemaakt door: Ooldrik Modderman.
Foto’s: Henny van Huizen en Greetje Dümmer. Klik HIER.
Wandelen Werkt: onder begeleiding van wandelcoaches Els Eckhardt, Els van Hoof, Eltjo Glazenburg, en Ooldrik Modderman.

(De foto’s van de vismigratiedag afgelopen zaterdag vindt u HIER)

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.