Uniek levenswerk gepubliceerd in het Groot Keienboek

Marja Braaksma en Harry Huisman Foto ingezonden door het Hunebedcentrum

BORGER – Als er één land in Europa is zonder bergen en indrukwekkende rotsformaties, dan is het Nederland. Toch vind je hier allerlei stenen. Hoe kan dat? En over welke stenen hebben we het dan?


Witte gangkwarst, Jaspis-breccie of een migmatiet. Zo maar een opsomming van stenen die je hier in Drenthe kunt vinden. Harry Huisman, amateurgeoloog en stenendokter heeft zich zijn leven lang verdiept in deze noordelijke zwerfstenen. In veertig jaar is er niet zo’n compleet boek verschenen over stenen. Je mag het met recht een levenswerk noemen. Wat opvalt is dat het Groot Keienboek voor iedereen die iets met stenen heeft is en niet alleen voor geologen en wetenschappers. “Heel veel mensen zoeken stenen, vinden ze mooi, maar weten er maar weinig van. Dit boek is volledig en handig tegelijk, je kunt hem goed gebruiken bij het herkennen van stenen”, aldus Huisman.

Harry Huisman heeft altijd al iets met stenen, fossielen en geologie gehad. Hij zocht en vond de meest uiteenlopende stenen, verzamelde ze en onthield ze bijna allemaal. Met een fotografisch geheugen voor de uiterlijke kenmerken van stenen, geeft hij iedere geïnteresseerde unieke inzichten in de wereld van keien. Of dat nu in het Hunebedcentrum is voor kinderen of voor een groep geologen, dat maakt hem niets uit. In een serie podcasts van het Hunebedcentrum wordt duidelijk dat Harry zo enthousiast is over stenen, dat hij het voor elke doelgroep inzichtelijk en interessant kan maken.

Het Groot Keienboek
Samen met Marja Braaksma, die menig steen fotografeerde en Huisman hielp met de vormgeving, werkte Harry jaren aan dit boek. Uniek vanwege zijn compleetheid. De enorme kennis van Harry is zo voor de toekomst vastgelegd, voor iedereen die er zijn voordeel mee wil doen. Harry Huisman: “Het is een uniek boek, alle stenen zijn hierin afgebeeld. Dit is een boek voor mensen die op de Drentse heide wat steentje oprapen, maar kan ook zeer nuttig zijn voor wetenschappelijke doeleinden.

Stenenkennis
Hoe kun je in vredesnaam zoveel stenen uit elkaar houden. De noordelijke zwerfstenen, hier voornamelijk beland in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Er zijn honderden, zo niet duizenden variaties en die zijn vaak 1,5 miljard jaar oud. Een onmenselijke opdracht om ze te determineren lijkt het. Harry Huisman is er tamelijk nuchter onder: “Om grip te krijgen op stenen, moet je kijken uit welke bestandsdelen ze bestaan. Het is als met auto’s, eerst leer je de merken en dan weer de modellen van die merken.”

Het boek is verkrijgbaar bij het Hunebedcentrum verkrijgbaar.

Wilt u de podcast beluisteren?  Klik hier

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.