Interim boeren Abiant gaan exoskelet gebruiken

Foto: Abiant

GRONINGEN, DRENTHE – Dagelijks zijn in de provincie Groningen en Drenthe ruim 25 medewerkers van Coöperatie Abiant aan het werk bij boeren die wegens omstandigheden hun eigen bedrijf niet kunnen runnen. Deze zogenaamde bedrijfsverzorgers zijn een soort interim boeren die alle aspecten van het boerenbedrijf op hun duimpje kennen. Zij verrichten elke dag opnieuw zwaar fysiek werk om boerderijen draaiende te houden.

Abiant heeft deze week de eerste 12 bedrijfsverzorgers uitgerust met exoskeletten die ervoor zorgen dat zij het beroep waar ze van houden langer kunnen blijven uitoefenen. Het grote voordeel van een exoskelet is dat fysiek zwaar werk lichter wordt. Handelingen die je in je leven duizenden keren herhaalt, belasten je lichaam minder. Dat komt goed uit in de agrarische sector waar fysiek zwaar werk aan de orde van de dag is. Gebruik van exoskeletten bevordert dus duurzame inzetbaarheid van bedrijfsverzorgers en daar is het de coöperatie precies om te doen.

Het exoskelet is van nut bij alle handelingen waarbij je je armen recht voor je of boven schouderhoogte gebruikt. Het exoskelet zorgt ervoor dat piekbelasting wordt voorkomen. Daarmee werkt het exoskelet preventief, want juist die pieken zorgen voor blessures. Tijdens een testperiode bleek dat de exoskeletten bijvoorbeeld van nut zijn bij melken, gebruik van de hoge drukspuit en laden van strobalen.

Gebruik van exoskeletten is al gebruikelijk in onder andere de luchtvaartindustrie, de logistiek en de bouw. Abiant omarmt deze oplossing nu ook voor haar personeel in de agrarische sector. Bovendien krijgen leden van de coöperatie – veelal hardwerkende Groningse boeren – de mogelijkheid om een exoskelet aan te schaffen met korting.

Zo’n 50 jaar geleden is coöperatie Abiant opgericht door boeren voor boeren. De intentie destijds was om elkaar te helpen op het moment dat dat het meest nodig is. Zo kwamen er op meerdere plekken in Nederland de eerste bedrijfsverzorgers. Zij werden door coöperaties ingehuurd om boerderijen draaiende te houden als de boer of boerin dat zelf niet meer kan, bijvoorbeeld in geval van langdurige ziekte. Inmiddels is Abiant ook een groot uitzendbureau in Noord-Nederland, maar de wortels liggen bij de coöperatie.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.