D66: “Provincie moet eerder en meer investeren in regionale startups” 

Foto: D66 Provincie Groningen

GRONINGEN – D66 wil dat provincies eerder en meer investeren in nieuwe opkomende bedrijven, de startups. Startups dragen bij aan een sterke economie en banen van de toekomst.  

D66 Tweede Kamerlid Romke de Jong: “Naast een ijzersterk idee hebben ondernemers ook kapitaal nodig. De startup van vandaag kan morgen voor honderden of duizenden banen zorgen. Door te investeren in startups, investeer je ook in de regio waar de bedrijven zich vestigen. Deze nieuwe, groeiende bedrijven zorgen voor welvaart en banen. Daarmee zijn ze een krachtige motor van onze economie.” 

Helaas zijn investeerders nu terughoudender in het financieren van startups. Dat komt onder andere door de hoge rente. Daarom moet de provincie die handschoen oppakken en investeren in innovatie en de regionale economie van de toekomst. 

Maak investeren in nieuwe ondernemers makkelijker 

Vroege toegang tot kapitaal is belangrijk voor de slagingskans voor deze nieuwe ondernemers. In die fase is de ondernemer net gestart en wordt het product net op de markt gebracht. Dat betekent dat er nog geen winst is. Juist dan trekken investeringen nieuwe investeerders aan.  

D66 Lijsttrekker Provincie Groningen Sander Claassen (foto): “De stad Groningen is een echte startup stad. D66 wil een echte startup provincie en de komende periode een goede basis voor het Groninger MKB. Een diversiteit van kleine- en middelgrote bedrijven met goed geschoolde werknemers is de voedingsbodem voor de innovaties die zo nodig zijn in de energietransitie, voor de ICT en voor de zorg van de toekomst. Kansen zien wij voor de kortere ketens binnen een sterke biobased-economy met natuurlijke grondstoffen voor industrie, bouw en food. Laat het Groninger MKB profiteren van verduurzaming. Daar is de steun van het Rijk voor nodig.” 

Investeer ook in opstartfase  

D66 wil het mogelijk maken dat Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM) kunnen investeren in de opstartfase van startups. Deze ROMs, waarvan er negen verdeeld zijn over Nederland, hebben als doel de regionale en lokale economie te versterken. Ze verstrekken onder andere risicokapitaal aan startende ondernemers. Wanneer de ROM’s worden versterkt, kunnen juist die projecten worden aangejaagd waarvan nu de private investeringen teruglopen. Daarmee wordt het ook voor private investeerders aantrekkelijker om te investeren in de regionale economie. Ook zouden de ROMs of de provincie co-financier kunnen worden. Daarmee wordt het risico voor private investeerders kleiner.  

Om de ROMs te versterken is geld nodig vanuit het Rijk en vanuit de provincie. Daarmee kunnen meer startups uitgroeien tot innovatieve bedrijven die aan bijdragen aan de economie en banen van de toekomst.   

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.