Wandel met ons Mee rondom Wedde

Foto ingezonden door Greetje Dümmer

WEDDE –  Vanmorgen heeft de wandelgroep Wandel met ons Mee gewandeld in de omgeving van Wedde. Hieronder het verslag ingezonden door Greetje Dümmer.

Wandeling woensdagmorgen 22 februari 2023 Struunroute Wedde e.o.    

Vanmorgen deze wandeling het leek al wel een voorjaarswandeling te worden. Mooi wandelweer. Op pad met de wandelgroep WandelMetOnsMee, een sportieve enthousiaste wandelgroep. De afstand deze keer ± 12 km. Tevens zijn er al een aantal wandelaars die deze wandeling op de woensdagmorgen alvast gebruiken voor de TODN-wandeling als training. Dit jaar TODN Westerwolde /Duitsland zat/zondag 23/24 sept a.s. Wil je daar aan deelnemen inschrijven woensdag 1 mrt a.s. 18.00 uur. Max. deelname 6000. Vol is vol. www.todn.nl.

Start van de Struunroute: Dorpshuis de Voortgang. Vervolgens door het mooie Wedde – langs de sportvelden – Weddebosje (velen niet bekend) – onder de N368 richting de Ossenmarke – Oud Wedderveen – Ossedijk- langs Veelerdiepje – wederom onder de N368 richting Veele – naar de Gieselberg – de Brucht te Wedde – naar beginpunt. Wandelaars vonden het wederom een verassende route en kwamen toch weer op voor hun onbekende plekken/paden.

Bijzonderheden tijdens deze wandeling:

Wedde: Het esdorp Wedde van “wolde” of woud is van ouds een toegangsweg naar Westerwolde en Bourtange. Het wordt als parochie al voor 1130 genoemd. Het oudste officiële stuk waarin over Wedde en Westerwolde wordt gesproken is van 1316.

Ossenmarke: buurtschap een van de vele in Westerwolde. Ligt rond het centrale en N gedeelte van de weg Oud Wedderveen en rond het gedeelte van de Spanjaardsweg tussen de wegen Oud Wedderveen en Weddermarke. De buurtschap ligt O van het dorp Wedde, W van het dorp Vriescheloo en ZZO van het dorp Blijham. De buurtschap Ossenmarke omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners

Veelerdiep: De oostelijke loop die door Vlagtwedde heen loopt draagt de naam Veelerdiep en de westelijk loop houdt gewoon de naam Ruiten Aa. Tussen Wessinghuizen en Wedde komen beide lopen weer bij elkaar. Het Vellerdiep is een restant van de poging om een kanaal tussen Eems en Westerwoldse Aa te graven van de stad Groningen en het bisdom Munster. In de 15e eeuw om tot bij Emden te ontlopen. De poging strandde uiteindelijk.

Veele: De naam Veele kan komen van vaal = bleek of van felewa = wilg.

De roemruchte WedderburchtEr zijn weinig burchten of kastelen in Groningerland geweest waar zo vaak om is gevochten als om het ‘Huis te Wedde’. In alle grote conflicten uit de 15de, 16de en 17de eeuw werd er om het huis gestreden. De oorzaak van dit tumult ligt er vooral in dat de belangrijke stadsweg van Groningen naar het Munsterse door het dorp Wedde liep. Omstreeks 1360 bouwde een hoofdeling uit het Reiderland een steenhuis in Wedde. Adde – of ook wel Edde – Addinga was door de steeds groter wordende Dollard van huis en haard verdreven. De abt van het klooster Corvey, landheer van Westerwolde, gaf Addinga een stuk land om zich te vestigen. Het oudste deel van het gebouw was, net zoals op veel andere plaatsen, een steenhuis met een lengte van ongeveer 10,50 m en een breedte van 8,50 m.

Wil je ook mee op woensdagmorgen? Dan wel afstanden tussen ± 12 – ± 15 km.

Stuur dan een mail naar onderstaande mailadres. 

Dan nemen we contact met je op en krijg je info van de volgende wandeling.

Voor de foto’s klik hier

Organisatie WandelMetOnsMee

Mailadres: wandelmetonsmee@ziggo.nl

Onze wandeling(en) deelname is gratis.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.