Montmartre Sellingen viert 30ste editie

Foto: Johannes Velthuis

SELLINGEN – Op zaterdag 8 juli 2023 toveren we Sellingen voor de 30e keer om tot een Franse kunstmarkt: Montmartre Sellingen. Speciaal voor deze jubileumeditie zijn er naast de markt allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is de veiling terug van weggeweest, zijn er exposities over
Westerwolde, komt de Groninger Museum Tour naar Sellingen en is er ’s avonds muziek van Kees Schipper bij Snackbar Sell’n.


Bewonder mooie en originele creaties
Van 11:00 tot 17:00 uur stallen zo’n 100 kunstenaars hun kunstwerken uit op de markt. Denk aan verschillende schilderijen, van stillevens tot portretten, maar ook aan beelden van klei en porselein, handgemaakte hoeden, kleurrijke sieraden en levendige foto’s. Ook krijg je de unieke kans om kunstenaars ter plekke aan het werk te zien.


De veiling is terug van weggeweest
Kunstenaars zijn gevraagd om hun leukste creaties aan te leveren voor de veiling, zoveel mogelijk met het thema ‘Westerwolde op de kaart’. Een jury bepaalt wie het mooiste kunstwerk heeft aangeleverd en om 14:00 uur is de prijsuitreiking op de Place du Coeur. Om 14:30 uur start veilingmeester Alex Vissering de veiling. De helft van de opbrengst gaat dit jaar naar Stichting Leergeld Zuid-Oost Groningen. Deze
stichting helpt kinderen uit gezinnen met geldzorgen bij allerlei activiteiten in onder andere de gemeente Westerwolde.


De Groninger Museum Tour komt naar Montmartre
Van 2023 tot 2025 trekt het Groninger Museum met een tot minimuseum verbouwde Amerikaanse Airstream caravan door de provincie Groningen. Het doel is om kinderen te laten kennismaken kunst en cultuur. Op 8 juli 2023 zal de caravan ook een stop maken in Sellingen en kunnen kinderen en jongeren hier allerlei kunstworkshops volgen. Het thema is ‘A Better Place’ en is bedoeld om ze na te laten denken
over hoe je van je omgeving een betere plek kunt maken. Het project is een samenwerking tussen het Groninger Museum en de ELJA foundation. Ook Jongerenwerk Welzijn Westerwolde is erbij betrokken.


Exposities over Westerwolde in De Sprankel
Inwoners uit de gemeente Westerwolde zijn gevraagd om foto’s te maken vanuit hun raam en deze op te sturen naar Kunstkring Westerwolde. Het resultaat zie je in de expositie “Wat zie ik als ik uit het raam kijk?” in dorpshuis De Sprankel. Ook Zwaantje Weishaupt en Fenneke Wijnia van Kunstkring Westerwolde houden een expositie in De Sprankel. In 2019 brachten zij in een gezamenlijk ‘Project Westerwolde’ de streek in beeld als tekenaar en fotograaf. Tijdens de expositie zie je gedichten en foto’s op basis van De geïllustreerde gids voor Westerwolde uit 1906.


Muziek, theater en ander vermaak
Er is ook weer genoeg ander vermaak op de markt. In het oude Gotische kerkje treden zanggroep LINK! en Duo Anamesa op. Er lopen accordeonisten en een gitaarduo rond op het festival en er worden Franse liedjes gespeeld. Theaterleerlingen van de Kunstenschool Zuid- Groningen treden een paar keer op. Goochelaar Jos Tipker is dit jaar ook weer van de partij en kinderen kunnen zich laten schminken. Ook
kun je een mooi portret of karikatuur van jezelf laten maken. Na de markt kunnen bezoekers vanaf 20:00 uur genieten van een optreden van bluesmuzikant Kees Schipper bij Snackbar Sell’ n. Toegang is gratis.


Het festival is ingedeeld in 4 pleinen
Place du Coeur is het hart van Sellingen op de brink en de plek waar de veiling is. Place de l’Église vind je naast het 14e-eeuwse kerkje. Daar tegenover is Place du Tertre, waar in De Sprankel de exposities zijn. Place de l’École is het plein bij MFA De Zuides, hier staat de caravan van de Groninger Museum Tour. Verspreid over de 4 pleinen zijn terrasjes ingericht bij diverse foodtrucks. Ga jij voor crêpes, een glaasje
rode wijn, Westerwolds biertje of patatje?


Entree en parkeren is gratis
De toegang van Montmartre Sellingen is gratis. Parkeren kan bijvoorbeeld aan de Noordesweg en achter het gemeentehuis.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.