Berry Link stopt als burgemeester Veendam

Foto: Catharina Glazenburg

VEENDAM – Berry Link stopt per 1 juli a.s. als burgemeester van Veendam. Het vertrek is in goed overleg met de gemeenteraad tot stand gekomen.

Link: “Elke dag heb ik met veel plezier en enthousiasme alle facetten vervuld van het burgemeestersambt: als voorzitter van raad en college, bestuurder, portefeuillehouder, burgervader en met collega-burgemeesters binnen de samenwerking in de regio.”

Ander type burgemeester

“Persoonlijke afwegingen hebben mij doen besluiten om te vertrekken. Daarbij speelt ook de overweging dat de invulling van de burgemeestersfunctie in Veendam niet altijd in overeenstemming verloopt met de wijze waarop ik daar vorm en inhoud aan wil en kan geven. Veendam is een prachtige gemeente, maar daar hoort een ander type burgemeester bij. Na rijp beraad ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn toekomst hier niet ligt. De komende tijd ga ik mij nader beraden op een nieuwe positie binnen het openbaar bestuur.”

Het besluit staat geheel los van de woonplaatsontheffing die Link tot 15 september 2023 van de raad heeft gekregen om zich in Veendam te vestigen. De afgelopen tijd is er in de (social) media gespeculeerd of Link zich wel in Veendam zou gaan vestigen. Los van het feit dat hij per augustus een optie op woonruimte heeft, is hij toch tot bovengenoemde conclusie gekomen.

Gemeenschap dierbaar

“De Veendammers zijn mij in de korte tijd heel dierbaar geworden. Met velen heb ik goede banden kunnen opbouwen. Deze prachtige en interessante functie – die ik in Veendam nu bijna twee jaar vervul – heb ik als een verrijking van mijn burgemeestersloopbaan ervaren voor nu en de toekomst.”

Trots delen en uitdragen

Berry Link werd op 15 september 2021 geïnstalleerd. Daarmee had de gemeente Veendam weer een door de Kroon benoemde burgemeester. Commissaris van de Koning René Paas omschreef Link als burgemeester “die trots wil delen en uitdragen, die zelf ook durft te ondernemen en te pionieren. Die niet bang is om zijn nek uit te steken of iets nieuws te beginnen.”

Betreuren en respecteren

De gemeenteraad betreurt de beslissing van burgemeester Link, maar zegt zijn besluit ook te kunnen respecteren. De raad wenst hem alle goeds toe in het openbaar bestuur.

De komende weken neemt de eerste loco-burgemeester, wethouder Henk Jan Schmaal, de burgemeesterstaken over.

Commissaris van de Koning René Paas betreurt het vroegtijdige vertrek van Burgemeester Link en dankt hem voor zijn bijdrage aan het openbaar bestuur in Veendam en Groningen. “Berry Link heeft zich hard ingezet om voor Veendam een goede burgemeester te zijn. Het is voor alle betrokkenen een grote teleurstelling dat de match tussen de burgemeester en de gemeente onvoldoende tot stand is gekomen. De moeilijke beslissing om te stoppen verdient respect.”

De commissaris van de Koning zal de ontslagbrief van burgemeester Link doorgeleiden naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) die het aan de Koning zal voorleggen. De burgemeester zal afscheid nemen tijdens de raadsvergadering van 26 juni 2023.

De commissaris van de Koning zal op korte termijn met de gemeenteraad in gesprek gaan om een waarnemer te benoemen om de periode tot een nieuwe kroonbenoeming te overbruggen

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.