Jeroen Krabbé toont verborgen familiegeschiedenis

Foto: Herinneringscentrum Westerbork
WESTERBORK – Vanaf 19 juli 2023 is in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling ‘Een koffer vol’ te zien. Hierin toont acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé zijn verborgen familiegeschiedenis en neemt bezoekers mee in de invloed van de oorlog op zijn persoonlijke en professionele leven. Daarnaast wil hij met een Knopenmonument stilstaan bij de anderhalf miljoen kinderen die tijdens de Holocaust werden vermoord. 
Jeroen Krabbé is geboren op 5 december 1944 in Amsterdam en daardoor zelf eerste generatie oorlogsgetroffene. Meer dan 80 van zijn familieleden van moeders kant, onder wie de vader en het zusje van zijn moeder (Margreet Reiss) zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord. Zijn grootvader Abraham Reiss werd in juli 1943 in Sobibor vergast. Krabbé maakte negen monumentale schilderijen van zijn grootvader, een proces dat voor hem zowel slopend als helend was. Daarnaast maakte hij deel uit van talloze producties die een connectie hadden met de oorlog.
Koffer vol herinneringen
In het museum van Kamp Westerbork presenteert hij objecten uit de privécollectie van zijn familie, waarmee hij het verhaal van zijn grootvader en tante vertelt. Ook laat hij door middel van filmfragmenten en hieraan gerelateerde voorwerpen zien op welke manier de oorlog zijn werk als acteur heeft beïnvloed. 
Een knoop voor ieder kind
In januari van dit jaar werd begonnen met het verzamelen van knopen voor een monument ter gedachtenis aan de anderhalf miljoen kinderen die tijdens de Holocaust werden vermoord. In de tentoonstelling zal aandacht worden besteed aan verhalen van kinderen én knopengevers. Een tijdelijke versie van het monument wordt aansluitend op de opening officieel onthuld. 
De museale presentatie door Krabbé is onderdeel van de tentoonstelling en het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork. De expositie gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 78 jaar aan de historische plek zijn gegeven en belicht deze vanuit verschillende perspectieven met hulp van gastconservatoren.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.