Boa’s gemeente Veendam uitgerust met een bodycam

Foto: Catharina Glazenburg

VEENDAM – Boa’s krijgen met regelmaat te maken met agressie zoals schelden en soms zelfs fysiek geweld. Uit ervaringen blijkt dat het zichtbaar dragen van bodycams agressie kan voorkomen. Dit is goed voor de veiligheid van de Boa’s. Daarom heeft de gemeente besloten om de bodycams aan te schaffen en deze te gaan gebruiken.

Een bodycam is een op de kleding geplaatste camera die beelden op kan nemen. De Boa zet de camera aan zodra er zich een incident voordoet bijvoorbeeld bij een belediging of bedreiging. De Boa geeft van tevoren aan betrokkene(n) aan dat de bodycam wordt aangezet. Als de handhaver de opnameknop indrukt, dan neemt de bodycam ook de 30 seconden daarvoor op.

Beveiligde omgeving

De bodycam slaat de gemaakte beelden met speciale software op. De handhaver kan de beelden niet meteen op straat bekijken en/of verwijderen. Als de handhaver op kantoor is, plaats de handhaver de beelden in een docking station. Een docking station is een beveiligde omgeving. De gemeente bewaart de beelden maximaal vier weken. Daarna worden de beelden verwijderd, tenzij daar volgens de wet een reden voor is om dat niet te doen.

Beelden terugkijken

Bij een aangifte of een klacht kunnen de beelden achteraf teruggekeken worden. In drie gevallen mag de gemeente de beelden bekijken: Als het Openbaar Ministerie de beelden opvraagt voor onderzoek, een gefilmde inwoner een klacht indient, een gefilmde inwoner een aanvraag doet om de beelden te mogen bekijken.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.