Maarten Loonen verzorgt lezing in de Kloosterkerk

Foto: Jan Glazenburg

TER APEL – Op donderdag 26 oktober om 19.30 uur wordt de Kloosterkerklezing gehouden door dr. Maarten Loonen, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is een poolonderzoeker die al meer dan 25 jaar naar Spitsbergen reist om het gedrag van trekvogels en veranderingen in hun leefomstandigheden te bestuderen. De poolgebieden zijn uniek voor onderzoekers omdat temperatuurstijgingen en de gevolgen voor mens, dier en plant hier extra zichtbaar zijn. Op Spitsbergen doen Loonen en andere Groningse wetenschappers onderzoek naar walvisjacht, toerisme, mijnbouw, ecosystemen en de gevolgen van klimaatverandering voor trekvogels.

Loonen: “Als je al 34 jaar iedere zomer op Spitsbergen komt en praat met wetenschappers uit allerlei vakgebieden, dan is het super duidelijk dat de klimaatverandering ongenadig hard in dit gebied toeslaat. Iedere zomer vaar ik met een bootje op een plek, waar het jaar daarvoor nog een gletsjer lag.
Het rommelen van de gletsjer als er ijs valt hoor ik niet meer vanuit het dorp omdat de gletsjer inmiddels 3000 meter verder weg ligt. De gemiddelde jaartemperatuur is er meer dan 5 graden gestegen en de ganzen broeden twee weken eerder. Het gebied is nog steeds dramatisch imposant, maar zal voor altijd anders zijn.”

Maarten Loonen neemt je mee naar Spitsbergen en vertelt uit eigen ervaring hoe het is om daar de veranderingen te aanschouwen. Niet alleen de natuur verandert, maar er zijn ook nieuwe gevaren voor de mensen. Iedereen welkom!

Kloosterkerk (museum) Ter Apel, ingang Sellingerstraat.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.