NK titel dammen bij de Benjamins voor Maya Scholten uit Winschoten

Foto: Pieter Lanting

WINSCHOTEN – MFC De Magneet in de Hoogeveense wijk Het Krakeel stond zaterdag 9 december in het teken van 2 NK’s dammen, namelijk NK Benjamins 2023 en NK sneldammen jeugdteams 2023. Deze NK’s stonden overigens onder auspiciën van de KNDB in samenwerking met de Hoogeveens Damclub. Daarbij fungeerde Danny Staal uit Groningen als KNDB coördinator jeugddammen. Benjamins zijn overigens, in 2023, spelers geboren in 2015 of later en zijn dus 8 jaar of jonger.

Kampioen bij de 20 benjamins werd Daniel van Vugt van Damclub de Waardammers uit het Zuid-Hollandse Hoornaar. Tweede Jelle van Dalen uit Putten en 3e Noud van Hofwegen uit Leiden. Damclub Winschoten was met 3 benjamins afgereisd naar Hoogeveen, namelijk Albert Meezen, Bradley Kuiper en Maya Scholten.

Er werden 9 ronden “Zwitsers systeem“ afgewerkt onder een speeltempo van “Fischer 5 + 5”. Albert werd 5e met 10 punten, Bradley 12e met 8 punten en Maya 14e met 4 punten. In de meisjes categorie nam Maya Scholten het in de finale op tegen Galadriël Jansen uit Hoogeveen. Deze onderlinge winst was voor Maya voldoende voor de Nederlandse damtitel. Daarvoor had ze nog gewonnen tegen Wilco de Jong uit Harderwijk en remise tegen Jens Diphoorn uit Hoogeveen.

NK sneldammen jeugdteams KNDB 2023
Voor het NK sneldammen jeugdteams hadden zich 11 viertallen ingeschreven. Zo’n viertal bestaat overigens uit: bord 1 een junior, bord 2 een aspirant, bord 3 en 4 een pupil. Met die restrictie dat een pupil wel aan bord 1 mag zitten, echter een junior niet aan bord 2 t/m 4.


De organisatie had een zogenaamd rondtoernooi voorgeschreven onder een speeltempo van “Fischer 5 + 5”. Damclub Winschoten was, bij deze discipline in de damsport, eveneens met een team vertegenwoordigd dat bestond uit respectievelijk Nickey Loots, Janick Lanting, Fianna van der Heide en Quinn Nobbe. Winschoten werd 10e, waarbij een keurige 4 – 4 werd bereikt tegen Het Noorden 1 uit Groningen en HDC Hoogeveen 2. Janick Lanting wist aan bord 2 een keurige 11 punten te behalen en kwam in het individuele klassement in de top 20. Quinn had 5 punten, Fianna 1 punt. Nickey had aan bord 1 een zware dag tegen de Landelijke toppers met een gemiddelde rating van 871 punten, maar wist desondanks goede partijen te spelen. Kampioen werd HDC Hoogeveen 1 die een 100% score leverde en goede twee DEZ Reeuwijk en derde HDC Hoogeveen 3.

Ingezonden

Foto’s gemaakt door Pieter Lanting.

Foto: team Winschoten in actie. v.l.n.r. Quinn, Fianna, Janick en Nickey

Foto drietal: Maya, Bradley en Albert

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.