Begin 2024 organiseert Museum Klooster Ter Apel een serie lezingen

Foto ingezonden door Museum Klooster Ter Apel

TER APEL – Museum Klooster Ter Apel begint 2024 met een serie lezingen. Drie archeologen vertellen over de recente opgravingen rond het Klooster, de beglazingsgeschiedenis van het gebouw en onderzoek naar wat mensen aten in de late middeleeuwen.


Zondag 14 januari 2024 Meer muren, meer vragen!?
In de zomer van 2022 en het voorjaar van 2023 wordt er wekenlang gegraven op ons kloosterterrein. In lange sleuven zoeken archeologen en studenten naar sporen van eeuwen geleden. Wat is er gevonden tijdens deze opgravingen? En welke nieuwe verhalen kunnen we vertellen over ons Klooster?

Archeoloog Stijn Arnoldussen geeft antwoord. Hij is Universitair Hoofddocent Late Prehistorie bij het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Op kloosterlocaties zoals Ter Apel, Yesse en Thesinge leert hij eerstejaars studenten de praktijk van het archeologisch veldwerk.
Inloop: 14.30 uur | Lezing: 15.00 tot 16.00 uur | Ruimte om vragen te stellen tot 16.15 uur
Aanmelden via info@kloosterterapel.nl.

Zondag 11 februari 2024 Glas-in-lood in gruzelementen
Bij archeologisch onderzoek rondom ons Klooster worden veel glasscherven gevonden. Hoe hebben de
ramen in het gebouw er ooit uitgezien? Waren ze in tegenstelling tot nu gebrandschilderd? Beeldden ze
een verhaal uit? Archeoloog Margreet Wieske vertelt erover aan de hand van nog nooit getoonde scherven uit ons museumdepot. Zij deed na haar studie Archeologie vervolgonderzoek naar de
beglazingsgeschiedenis van kloosters en kerken in de provincie Groningen tussen 1100 en 1600. Ze werkt als junior archeoloog bij archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef in Zuidhorn.
Inloop: 14.30 uur | Lezing: 15.00 tot 16.00 uur | Ruimte om vragen te stellen tot 16.15 uur.

Aanmelden via info@kloosterterapel.nl.

Zondag 10 maart 2024 Wat ter tafel kwam
Veranderde de dagelijkse voeding in de loop van de zestiende tot en met de negentiende eeuw? Had de
wereldhandel invloed op welk voedsel werd gegeten en de bereiding ervan? Of hielden mensen vast aan
wat bekend was en bleven ze eten wat al decennia of zelfs eeuwen lokaal en regionaal beschikbaar was?
Archeoloog Merit Hondelink deelt haar kennis. Zij is gespecialiseerd in de archeobotanie. Dat is de studie naar plantenresten op archeologische vindplaatsen. Haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit
Groningen richt zich op veranderingen in de dagelijkse voedselbereiding en -consumptie door vroegmoderne stedelingen.
Inloop: 14.30 uur | Lezing: 15.00 tot 16.00 uur | Ruimte om vragen te stellen tot 16.15
uur.

Aanmelden via info@kloosterterapel.nl.

Ingezonden door Museum Klooster Ter Apel/Bas Sijpkes

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.