Huishoudelijke hulp wordt maatwerk in Pekela

Foto:Catharina Glazenburg

PEKELA – De huishoudelijke ondersteuning in de gemeente Pekela wordt per 1 juli 2024 een maatwerkvoorziening. Dat betekent dat huishoudelijke hulp vanaf de zomer niet meer algemeen verkrijgbaar is, maar alleen nog met een indicatie wordt toegekend. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag besloten.

Huishoudelijke hulp blijft beschikbaar voor Pekelders die het echt nodig hebben. Wel is daar een indicatie voor nodig van de afdeling Wmo van de gemeente.

Hulp

De nieuwe werkwijze gaat pas na 1 juli 2024 in. Tot die tijd verandert er niets voor de mensen die gebruik maken van de huishoudelijke hulp.  Medewerkers van de afdeling Wmo van de gemeente komen na de zomer bij deze groep inwoners op huisbezoek om samen te kijken naar hun situatie. 

Pekelders die uiteindelijk niet meer in aanmerking blijken te komen, krijgen hulp bij een passende afbouwregeling.

Kosten sterk gestegen

Pekela komt met deze maatregel omdat de kosten voor de huishoudelijk hulp, dat onderdeel is van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), sterk zijn gestegen en naar verwachting zullen blijven stijgen.

Mede door de vergrijzing wordt door de Pekelders steeds vaker een beroep gedaan op huishoudelijke ondersteuning. Zo zijn alleen dit jaar al de aanvragen voor huishoudelijke hulp met 14 procent gestegen ten opzichte van 2021. Dat is financieel niet meer houdbaar.

Door de nieuwe werkwijze blijft Pekela ook in de toekomst een sociale gemeente waarbij de inwoners worden geholpen die het ook echt nodig hebben.

Aanbesteding

De gemeente moet met de nieuwe werkwijze een aanbestedingsprocedure opstarten. De twee huidige aanbieders van huishoudelijke hulp in Pekela kunnen meedoen bij deze aanbesteding.

Alle Pekelders die gebruik maken van huishoudelijke ondersteuning worden in januari per brief geïnformeerd.

Ingezonden door gemeente Pekela

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.