Wandel met ons Mee was in Leer

Foto: Greetje Dümmer

LEER – Gistermorgen heeft wandelgroep Wandel met ons Mee gewandeld in Leer. Hieronder het verslag.

Met de enthousiaste wandelaars van wandelgroep WandelMetOnsMee de grens overs naar Leer e.o. Niet alleen de kerstwandeling en de kerstmarkt bezoeken ,maar ook de omgeving verkennen .Want er is meer aan o.a. cultuur te zien onderweg tijdens deze wandeling. Waaronder enige historische kasteeltjes en de haven aan de rivier de Leda. Startpunt van de route was aan de westkant van Leer. We zochten een gratis parkeerplek. Ook in Leer een dingetje, vrijwel overal in het centrum is het betaald parkeren. Onze ervaren wandelcoaches hadden hier rekening mee gehouden en hadden een mooie wandelroute uitgezet rondom en in het centrum van Leer. Afstand ± 16 km. Over de dijken van de Leda. Langs de haven. Bezoek Stichting Pagels Tuin Mercurial en Kasteel Evenburg (foto) bij Loga en de Lutherkerk. Het weer was wel een dingetje. In de ochtend tot 11 uur regen, daarna droog. Tot ieders verbazing kwam de zon er nog door. De wandelaars hebben genoten van een bijzondere wandeling.

Informatie over Leer:
De inwoners van Leer noemen zichzelf Leerders.
De stad Leer heeft twee kerstmarkten: De grootste bevindt zich in het gezellige centrum. Deze wintermarkt focust vooral op typisch Duits eten als Glühwein, Bratwurst, Eierpunch, Krakauer en nog veel meer. Kerstcadeautjes zal je niet vinden op de markt zelf, maar wel in de omringende winkels. Niet ver van het centrum kan je Altstad vinden. Dit is het historische stadcentrum van Leer. De straten vol oudje gebouwen met prachtige gevels zijn er mooi in kerstsfeer versierd.

De stad is oorspronkelijk ontstaan aan de noordkant van de rivier de Leda, dichtbij de monding van de Jümme daarin, maar is geleidelijk uitgebreid tot aan de oevers van de Eems. Hierdoor is Leer ook voor zeeschepen bereikbaar.
Leer heeft een uit verschillende gedeelten bestaande haven aan de Leda. Een gedeelte daarvan is een jachthaven, een ander gedeelte is een Museumshafen, waar enige historische, oude schepen aangemeerd liggen; het grootste gedeelte is echter een haven voor de commerciële vrachtscheepvaart. De binnenhaven kan binnenvaart- en kleine zeeschepen ontvangen tot 140 meter lengte en met maximaal 6 meter diepgang.


De grootste werkgever van Leer is het reeds in 1806 gestichte Bünting-concern, dat vooral bekend is om de handel in Oostfriese thee. Het concern heeft in de in de binnenstad een theemuseum.
In de gemeente Leer staan enige historische kasteeltjes. Hieronder zijn de Harderwykenburg en de Haneburg in de binnenstad, alsmede de deels als museum ingerichte Kasteel Evenburg bij Loga.
Door Leer loopt de Europese wandelroute E9, plaatselijk ook bekend als Ostfrieslandweg.
Een belangrijk evenement in Leer is de jaarlijks medio oktober plaatsvindende Galli-Markt (kermis, braderie, volksfeest; op een andere locatie in de stad: veemarkt). Deze gaat terug op de verlening van het marktrecht aan de stad in 1508 door Edzard I van Oost-Friesland. Dit gebeurde op de sterfdag van Sankt Gallus (Gallus van Zwitserland) op 16 oktober. De Galli-Markt trekt honderdduizenden bezoekers per jaar.
Stichting Pagels Tuin Mercurial : Enrst Pagels – een heel bijzonder persoon. Een van de belangrijkste vaste planten veredelaars van de afgelopen 100 jaar.
Meer info: https://www.pagels-garten.de/site/Ernst+Pagels-m-36

Voor de foto’s klik HIER

Foto’s gemaakt door Greetje Dümmer.

Vind je wandelen ook leuk en wil je mee op woensdagmorgen!!

Dan moet je wel afstanden aan kunnen tussen ± 12 – ± 15 km en tempo wandelen op ± 5 km per uur.
Stuur dan een mail naar onderstaand mailadres: Wandelmetonsmee@ziggo.nl
Dan nemen we contact met je op en krijg je info van de volgende wandeling.

Organisatie: wandelgroep WandelMetOnsMee
Mailadres: wandelmetonsmee@ziggo.nl
Mobiel: 06-22397056
Onze wandeling(en) deelname is gratis.
Je wandelt op eigen risico en het is je eigen verantwoordelijkheid

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.