Staking op handen bij Duitse glasfabriek QSIL in Winschoten

Foto: Catharina Glazenburg

WINSCHOTEN – De onderhandelingen tussen vakbond FNV en QSIL ( Quarzschmelze Ilmenau) over onder anderen de vertrekvergoeding voor de werknemers hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Mogelijk leidt dit binnenkort tot een staking.

Vakbond FNV en QSIL kunnen het niet eens worden over de ontslagvergoeding voor de werknemers. QSIL biedt een derde maandloon per gewerkt jaar; FNV verlangt een vol maandloon per gewerkt jaar. Ook is er een meningsverschil over de CAO. Dit heeft te maken met een loonsverhoging. De vakbond heeft een ultimatum gesteld. Gaat QSIL niet akkoord met de gestelde eisen, dan leggen de zo’n 122 werknemers het werk vanaf 3 januari voor onbepaalde tijd neer.

Vorig jaar vierde de glasfabriek, gebouwd door Philips, nog het 50 jarig bestaan. In de fabriek wordt kwartsglas gemaakt, dat gebruikt wordt in de lampenindustrie, zoals voor koplampen van auto’s en medisch apparatuur. Het glas wordt vervaardigd van een speciaal soort zand, wat maar op een paar plaatsen in de wereld wordt gewonnen. Dit zand is, na toenemende vraag door producenten van zonnepanelen, fors duurder geworden. Tel daarbij op de gestegen prijzen voor energie. Dit alles heeft het Duitse moederbedrijf, die in 2016 eigenaar is van het bedrijf, doen besluiten de Nederlandse vestiging volgend jaar rond 1 juni te sluiten.

Dit nieuws werd de werknemers 7 november tijdens twee bijeenkomsten medegedeeld. Bij het bedrijf werken zo’n 122 personen, waarvan veel gemiddeld zo’n 24 jaar. Het bedrijf heeft het met name tijdens de coronaperiode razend druk gehad. Er worden namelijk ook lampen gemaakt die virussen kunnen doden. Ook nu zijn er nog veel orders, doordat bedrijven, nu het nog kan, bestellingen hebben geplaatst.


Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.