Carbidschieten Lokstreek Jipsinghuizen (foto-update)

Foto: André Dümmer

JIPSINGHUIZEN – Het carbidschieten aan de Lokstreek is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende happening voor jong en oud.

Ooit 15 jaar geleden begonnen als een jongens en meiden groep onder elkaar. Het groepje kent elkaar uit de buurt en van school. In het begin waren het kleine conservenblikjes met een klein beetje carbid.
Na wat oude melkbussen weten te bemachtigen en een stevig frame te hebben gelast (laat dat maar aan de jongens over) werd het al snel een happening. Er werd door de jaren heen steeds meer geëxperimenteerd met de opstelling en met het carbidgas. Zo wordt het carbid eerst apart in een hogedruk vat met water gelegd, waarna het gas door water wordt gezuiverd, alvorens het via een slang naar de melkbussen wordt geleidt.

Inmiddels is het carbidschieten aan de Lokstreek uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende happening voor jong en oud. Ook Duitse toeschouwers hebben dit ontdekt. “Wir kommen nächstes Jahr wieder, es war sehr gemütlich” zo werd door een Duitse toeschouwer geroepen toen ze huiswaarts vertrokken.

Naast het carbidschieten was er ook een grote tent met heerlijke snert en hamburgers met uien en natuurlijk alcoholvrij bier (laat dat maar aan de dames over).

Alles werd netjes met linten afgezet om de bezoekers op veilige afstand te houden. Voordat de knallen uit de melkbussen luidden werden toeschouwers door een luchthoorn gewaarschuwd. In de wijde omtrekken werden de knallen gehoord. Het carbidschieten is een traditie uit Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland.

Ingezonden door André Dümmer en Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.