Burgemeester Jaap Velema genomineerd als Groninger van het Jaar

Foto: Tedo Swarts

WESTERWOLDE, GRONINGEN – Burgemeester Jaap Velema is een van de drie genomineerden voor de titel: Groninger van het Jaar.

De finalisten voor de titel Groninger van het Jaar 2023 zijn bekend. Het publiek van RTV Noord heeft gekozen voor Maria Jongsma, Jakob Klompien en Jaap Velema. De nominatieronde van deze week leverde bijna 1600 nominaties op.

Geboren en getogen Ter Apeler Jaap Velema is sinds december 2018 burgemeester van ‘zijn’ Westerwolde. De afgelopen jaren werd Ter Apel bijna synoniem met problemen bij het aanmeldcentrum en zogeheten ‘veiligelanders’.

Velema blijft schijnbaar onvermoeibaar aankaarten dat zijn dorp én de vluchtelingen hulp en perspectief nodig hebben, tot aan de rechtbank aan toe. Hoewel hij in Den Haag niet altijd wordt gehoord, worden zijn inspanningen in z’n eigen gemeente blijkens de vele nominaties zeker gezien en gewaardeerd.

‘Hartstikke mooi, leuk!’, vindt Velema zijn plek in de finaleronde. ‘Ik ben verrast. En dit geeft nog weer extra motivatie om aan de slag te gaan en me in te zetten.’

De andere twee genomineerden zijn Maria Jongsma en Jakob Klompien. Maria Jongsma heeft zich altijd hardgemaakt voor gelijke kansen voor iedereen. Met haar werk als voorzitter van Voedselbank Groningen moest ze dit jaar noodgedwongen stoppen, omdat ze de spierziekte ALS heeft. Jongsma was ook betrokken bij een organisatie die dak- en thuislozen ondersteunt én ze heeft zich met hart en ziel ingezet voor gratis opvang voor kinderen uit achterstandsgezinnen.

Afgelopen zomer leek het einde nabij voor basketbalclub Donar, maar Jakob Klompien, oud-bankier en oer-Groninger zorgde voor de reddingsactie van de Groningse basketbalclub.

Deze kandidaten gaan nu de finaleronde in, waarin op het drietal kan worden gestemd. Wil je stemmen? Doe dat dan via www.rtvnoord.nl/gvhj. Stemmen kan tot vrijdagmiddag 12 januari, 17.00 uur. Om 18.00 uur wordt die dag op TV Noord bekendgemaakt wie de winnaar is.

Bron: RTV Noord

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.