Jaap Velema Groninger van het Jaar 2023

Foto: Jan Glazenburg

WESTERWOLDE, GRONINGEN – Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is Groninger van het Jaar 2023. In Noord Vandaag is vanavond live bekendgemaakt dat Velema veruit de meeste stemmen heeft gekregen: 59,8 procent.

Geboren en getogen Ter Apeler Jaap Velema is sinds december 2018 burgemeester van ‘zijn’ Westerwolde. De afgelopen jaren stond Ter Apel bijna synoniem voor problemen bij het aanmeldcentrum en zogeheten ‘veiligelanders’.

Velema blijft schijnbaar onvermoeibaar aankaarten dat zijn dorp én de vluchtelingen hulp en perspectief nodig hebben, tot aan de rechtbank aan toe. Hoewel hij in Den Haag niet altijd wordt gehoord, worden zijn inspanningen gezien het grote aantal stemmen, wel gewaardeerd.

Maria Jongsma is tweede geworden met 28,9 procent van de stemmen. Zij maakt zich hard voor gelijke kansen voor iedereen. Met haar werk als voorzitter van Voedselbank Groningen moest ze vorig jaar noodgedwongen stoppen, omdat ze de spierziekte ALS heeft. Jongsma was ook betrokken bij een organisatie die dak- en thuislozen ondersteunt én ze heeft zich met hart en ziel ingezet voor gratis opvang voor kinderen uit achterstandsgezinnen.

Jakob Klompien, de grote man achter de reddingsactie van basketbalclub Donar, kreeg 11,3 procent van de stemmen en is daarmee derde geworden. Hij kon een faillissement van Donar niet voorkomen, maar zorgde er wel voor dat de Groningse basketbalclub met een andere organisatie verder kon op het hoogste niveau.

Nieuw record

In totaal werd 29.653 keer gestemd. Dat is een verbetering van het record van 2022, toen er 20.917 stemmen werden uitgebracht.

Bron: RTV Noord

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.