Maya Scholten geslaagd voor haar eerste damdiploma

Foto: Geert Lubberink

WINSCHOTEN – De 8-jarige Maya Scholten uit Winschoten is woensdagmiddag 17 januari geslaagd voor haar eerste damdiploma.

Nadat Maya de cursus voor damdiploma niveau 1 met goed gevolg had doorlopen werd het examen afgenomen in het gebouw van S.V. Bovenburen aan de Tromplaan in Winschoten, door de examencommissie van Damclub Winschoten. De cursus voor het 1e damdiploma begint allereerst met het doornemen van de spelregels, zoals hoe moet het bord liggen (donker vakje links onder) en wit begint, meerslag gaat voor, slaan is verplicht, echter damslag gaat niet voor. De geslagen schijven mogen pas na de combinatie van het bord worden genomen, een mooi voorbeeld hiervan is de Coup Turc. Degene die niet meer kan zetten, ondanks dat men nog een schijf of dam heeft, verliest. Tenslotte: aanraken is zetten. Daarnaast kwam in de cursus aanvallen, verdedigen, offeren en combineren langs. Tevens werd aandacht besteed aan vastzetten, oppositie en een vangstelling creëren om bijvoorbeeld een dam van de tegenstander te elimineren. Wat veel voorkomt is het “vergeten te slaan”. Dan beslist de tegenstander, of doorspelen of toch de combinatie uitvoeren. Maar beslist niet de dam of schijf, die moet slaan, van het bord halen.

Nationale titel
Maya Scholten heeft reeds een nationale damtitel op zak, namelijk 9 december werd ze in Hoogeveen Nederlands Kampioen bij de benjamins in de meisjes categorie. Woensdag 3 januari was Maya wederom succesvol en werd bij een meisjestoernooi georganiseerd door “De Droomdamsters” in Hoogeveen wederom 1e bij de 8-jarigen. “De Droomdamsters” is namelijk een organisatie die tracht met succes het dammen in Nederland onder meisjes en vrouwen te stimuleren en te promoten. Beide toernooien vonden plaats in MFC De Magneet in Hoogeveen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.