Wickie de Viking winnaar Barrelchallenge Wintereditie 2024

Foto: Mazzelmoaze

NOORWEGEN, DENEMARKEN – Vrijdag vertrokken bij Huize Bareveld 123 barrels voor de Barrelchallenge Wintereditie 2024. Zij maken een rondje om de Botnische Golf. Dit wordt weer georganiseerd door Zweep Events uit Winschoten. Fotograaf Mazzelmoaze is een van de deelnemers. Hij houdt ons dagelijks van zijn avonturen op de hoogte. De barrels worden 21 januari terug verwacht.

Het eerste doel van hun reis was Travemunde. Daar gingen ze aan boord van de ferry die ze naar Trelleborg in Zweden bracht. Gisteren reden ze naar Stockholm, een rit van 647 kilometer.

Vanuit Zweden gingen de barrels weer op een ferry, die ze naar Turkü in Finland bracht. Een lange reis. Daarna reden ze door naar Vuokatti.

Daar zijn ze vanmorgen vertrokken voor een reis naar Rovaniemi, de officiële woonplaats van de kerstman. Voor het vertrek hebben ze de spijkerbanden gemonteerd. Dit rijdt net iets prettiger en je kunt gewoon tempo rijden op ijs/sneeuwwegen. De eerste problemen kwamen gelijk al in de ochtend met het starten van de auto’s. Het was de afgelopen nacht- 25 graden. Later op de dag belandde er links en rechts nog een aantal barrels in de greppel of in de berm. Eén heeft zelfs een aantal uur vast gezeten. En verder waren er nog een aantal technische problemen; van stuurpompen tot aan kapotte nokkenassen. Er zijn twee auto’s stuk gegaan.

Dinsdag hadden de deelnemers een rustdag. Er werden sneeuwscooters gehuurd, ritjes met de hondenslee gemaakt, een bezoekje aan de kerstman en het ijshotel gebracht.

Woensdag vertrokken ze voor een lange rit naar Örnsköldsvik in Zweden. Het eerste deel was mooi en rustig wat het weer betreft en koud: min 35. Daarna werd het minder koud, iets van rond de min 20 en het begon behoorlijk te sneeuwen. Volgens Nederlandse begrippen code zwart denkt de fotograaf. Er zijn tig auto’s van de weg gegaan en hebben vast gezeten. Maar vaak kwamen ze wel weer vlot uit de sneeuw. Zie de filmpjes bij de foto’s op de Facebookpagina van Mazzelmoaze.

Donderdag was weer een lange dag, met veel sneeuw en dat blijft vreemd spul, volgens de fotograaf. Het begon gistermiddag al met sneeuwen en het had de hele nacht gesneeuwd dus moesten ze spitten…. Daar zijn sommige ook echt lang mee bezig geweest. Ze hadden onderweg meer sneeuw verwacht. Op het eerste deel lag vrij veel sneeuw maar de wegen waren goed begaanbaar… maar ja barrelrijders zoeken ook de uitersten op…. Dus hier en daar ging er wel eens wat mis. Er waren geen uitvallers, maar nog wel wat pech gevallen. Iedereen kwam veilig in Dombas in Noorwegen aan.

Gisteren reden de barrels naar Bergen in Noorwegen. Een aantal deelnemers nam de verkeerde route, kwam vast te zitten, maar zijn uiteindelijk veilig aangekomen. Bij de start wou door de vorst de motorkap van de auto van organisator Rob Zweep niet open. Bij de tweede garage, waar ze langs gingen, werden ze geholpen. Met behulp van een verfbrander en een schroevendraaier ging de motorkap open, waarna de olie kon worden gepeild en vloeistoffen bijgevuld. Daarna kon de reis naar Bergen beginnen. Hierbij doorkruisten ze de Laerdalstunnel van 24,5 kilometer lang.

Zaterdag gingen de barrels op de boot naar Denemarken. Daar komen ze zondagmorgen aan. Dan beginnen ze aan hun thuisreis. Op de boot vond de prijsuitreiking plaats. Dit ging vrij snel. De reden daarvan was dat heel veel deelnemers zeeziek waren. Met golven van zo’n vier meter en veel wind was het een pittige reis. De uitslag was als volgt:

Pechprijs: Ka-Chow

Originaliteitsprijs: Deurtrappers oet Grunn

Derde prijs: Soephazen

Tweede prijs: Moonshine Runners

Eerste prijs: Wickie de Viking

Meer foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.