W.K. Poffert bakken terug van weggeweest

Foto: Bé Eelsing

VLAGTWEDDE – Na een aantal jaar van afwezigheid is het w.k. poffert bakken weer terug in Vlagtwedde.

In het kader van de “Grunneger weke”, die wordt georganiseerd door de gemeente Westerwolde, wordt dit evenement weer georganiseerd door Blokker/Top1Toys en bakker Frans. Het w.k. past prima in deze week omdat een poffert een typisch Groninger lekkernij is. Een poffert is, van oorsprong, een broodachtig boerengerecht. Het werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje.

Poffertbeslag bevat zelfrijzend bakmeel, krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout. De poffert wordt au bain-marie in een speciale trommel gekookt. Traditioneel wordt de poffert gegeten met stroop en/of roomboter. Tegenwoordig worden er ook andere ingrediënten ingedaan zoals fruit of stukjes spek.


Op zaterdag 23 maart is het weer zover. Deelnemers kunnen tussen 13.00 en 14.00 uur hun zelfgemaakte poffert inleveren bij Blokker/Top1Toys of bakker Frans, Wilhelminastraat 42 in Vlagtwedde. (opgave kan t/m vrijdag 22 maart op telefoonnummer 0599-312214 of door een mail te sturen naar: info@blokkervlagtwedde.nl

Tussen 14.00 en 16.00 uur zal een deskundige jury de pofferts beoordelen. Het gaat dan vooral om de smaak maar uiteraard wordt er ook naar de vorm, structuur en de presentatie gekeken.

Om 16.00 uur is de prijsuitreiking en horen we, wie zich kampioen poffert bakken mag noemen. Voor alle deelnemers is er een aardigheidje en voor de winnaar is er een prachtige beker. De ingeleverde pofferts worden na afloop per plak verkocht voor een goed doel. De winnende poffert wordt per opbod verkocht. Ook dit geld gaat naar, een nader te bepalen, goed doel.

Om iedereen, de kunst van het poffert bakken uit te leggen en te laten zien hoe het bakken/koken moet, is Gasterij Natuurlijk Smeerling de hele middag aanwezig om een demonstratie te geven.

Verder staan er op vrijdag 22 maart twee andere Groninger lekkernijen in het middelpunt van de belangstelling en wel de eierbal en spekdikken.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.