Veenkoloniaal Museum ontvangt portretten van de Maria Sinnige

Conservator Celine Vister- van Riemsdijk (rechts) ontvangt uit handen van Hilly Hoekstra , één van de scheepsportretten Foto: Veenkoloniaal Museum

VEENDAM – Gisteren kreeg het Veenkoloniaal Museum uit handen van de uit Groningen afkomstige mevrouw Hilly Hoekstra twee mooie scheepsportretten van de Napolitaanse  zeeschilder L. Roberto.

Het gaat om twee portretten van de schoener Maria Sinnige. Het schip liep in 1864 in Hoogezand van stapel voor Hendrikus Harmannus Sinnige. De Sinnige hadden hun domicilie in Veendam en we kennen de familienaam in Veendam ook nog het Sinniges laantje. Het was van oorsprong een katholiek boerenfamilie die later ook in de zeilvaart actief was. Via huwelijk waren ze verbonden met de familie Ten Horn.

Conservator Celine Vister- van Riemsdijk nam de portretten in ontvangst. In de toekomst ontvangt het museum nog meer zaken die afkomstig zijn van deze zeevarende familie. Omdat Museum aan de A, de maritieme veren van zich heeft afgeschud, ontvangt het museum in Veendam nu meer aanbiedingen op maritiem gebied.

Het museum in Veendam is in het aannemen van maritiem zaken echter wel zeer selectief, aldus de conservator.  “We richten ons vooral op de 19de -eeuwse Veenkoloniale zeilvaart en dan met name Veendam, Wildervank, Hoogezand en Sappemeer en in samenwerking met museum Kapiteinshuis Pekela  te Nieuwe Pekela op de beide Pekela’s, terwijl het MuzeeAquarium te Delfzijl zich vooral op de coastervaart en de havenactiviteit van Delfzijl blijft richten”.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.