Henk IJsenbrand stopt na bijna 45 jaar met zijn bloemenhandel

Foto: Catharina Glazenburg

VRIESCHELOO – Henk IJsenbrand heeft besloten met ingang van 1 april met zijn bloemenhandel te stoppen.

Nee het is geen grap; Henk IJsenbrand stopt per 1 april met zijn bloemenhandel. Ruim 44 jaar zat hij in dat vak. De liefde voor bloemen en planten kreeg hij van huis uit mee. Zijn vader kweekte onder anderen coniferen en chrysanten.

Na een aantal jaar op de markt diervoeders te hebben verkocht ging Henk in het pand van voormalig schoppenfabriek Goossens aan de Hoofdweg in Blijham bloemen en planten verkopen. Ook kon men er terecht voor diervoeders, hengelsportartikelen en benzine.

In 1981 kwam hij in contact met iemand van Alkauf in Papenburg. Hij besloot in een gedeelte van de winkel een bloemenzaak te beginnen. De bloemen “aus Holland” vielen bij onze Oosterburen goed in de smaak. Henk kocht zijn voorraad in op de veilingen in Eelde en Aalsmeer. Regelmatig was hij meerdere dagen in Aalsmeer, waar de bloemen en planten in zulke grote koelcellen stonden dat Henk op een fiets langs de te veilen handel ging. Zijn medewerker Wiltje Wilts bracht de vrachtwagen met handel dan naar meerdere afnemers in Duitsland en naar de woning van Henk in Vriescheloo. Later opende hij zijn bloemenzaken in Multi Zuid en Multi Noord in Leer. Tegenwoordig is het Kopen op Afstand. De bloemen en planten worden op een beeldscherm getoond. De veiling, zoals het eerder was, is niet meer.

Henk wordt dit jaar 70. Hij vindt het tijd worden met zijn levenswerk te stoppen. Zijn beide zaken worden door Carolien Plöger, nu nog zijn bedrijfsleider, overgenomen. Zij gaat de bloemen en planten via een groothandel inkopen. Het huidige personeel kan in de beide zaken blijven werken. Alleen chauffeur Wiltje zal op zoek moeten naar een andere baan.

Henk en zijn vrouw Cobie hebben gemengde gevoelens bij het naderende afscheid. Ze waren allebei zeven dagen per week voor de zaak in touw. Volgende week nog en dan komt de rust. Nu is er nog veel te regelen, waaronder het afscheid van het personeel, waarvan een aantal al meer dan 25 jaar voor Henk heeft gewerkt.

Wat Henk straks met zijn vrije tijd gaat doen is nog niet bekend. Hij heeft plannen om zijn voortuin te veranderen. Ook zal hij op de woensdagavond te horen zijn met zijn programma Jukebox op de woensdagvond bij RTV Westerwolde.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.