Voorstelling: Oranje in de Veenkoloniën in bibliotheek Stadskanaal

Koningin Wilhelmina bezoekt gedupeerden van de grote veenbrand van eind mei 1917 in Valthermond. Collectie Streekhistorisch Centrum.

STADSKANAAL – Op zondag 7 april presenteert Bert Roossien, historicus bij het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer een voorstelling met oude foto’s uit het archief. Nu Koningsdag (27 april) nadert, toont hij foto’s die verband houden met het Oranjehuis. De voorstelling vindt plaats in de Bibliotheek van Stadskanaal.

Alhoewel de oogst niet groot is, zijn er toch nog wel wat historische opnames van koninklijke bezoeken aan onze regio bewaard. Veelal waren dit feestelijke aangelegenheden met vlagvertoon en fanfares. Soms was de aanleiding echter minder vrolijk, zoals tijdens de grote veenbrand in de Valthermond in mei 1917. Hierbij kwam verscheidene mensen om het leven. Koningin Wilhelmina sprak met nabestaanden en hulpverleners. Ook aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog kwam de koningin naar Oost-Groningen om de daar gelegerde troepen te inspecteren. Uiteraard worden er ook opnames vertoond van de viering van koninklijke jubilea en verjaardagen. Optochten, praalwagens, voorafgegaan door de plaatselijke harmonie, behoorden tot het vaste repertoire net als de aubade die bij het gemeentehuis of de muziekkoepel (Julianapark) werd gebracht. Sinds 1990 is daar de ‘Nacht van Knoal’ – voorafgaand aan Koningsdag – bijgekomen, evenals de vrijmarkt. Dagen van tevoren worden de particuliere marktplaatsen al met krijtlijnen afgebakend.

Zondag 7 april 2024
14:30 uur
Bibliotheek Stadskanaal

Reserveren kan hier

Ingezonden


Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.