Collageen capsules of poeders: wat is beter?

De hype rondom collageen is niet mis. En de claims ook niet: collageen supplementen zouden de elasticiteit van de huid kunnen verbeteren, rimpels kunnen verminderen en haar en nagels kunnen versterken. Het enige probleem? De term ‘collageensupplement’ zegt niets over de fysieke vorm die collageen aanneemt – is het een los poeder om te mengen met drankjes, of zit het in collageen capsules?

En voor elke persoon die volhoudt dat collageenpoeder het beste is, is er een andere die gelooft dat tabletten voorkomen dat het werkzame bestanddeel wordt afgebroken (en minder effectief wordt) door zuren in de maag. Dus, wie heeft er gelijk?

Zijn collageen tabletten beter dan collageen in poedervorm?
Is het waar dat collageentabletten beter werken dan collageen in poedervorm (vanwege hun afgiftesysteem)? Het blijkt van niet. Kijk, het zit zo: er is niets inherent mis met maagzuur dat je ingenomen collageenpeptiden afbreekt. Sterker nog, het is juist wenselijk; onderzoeken tonen consequent aan dat je lichaam gehydrolyseerd collageen (d.w.z. collageen dat is afgebroken in kleinere eiwitfragmenten) het meest efficiënt absorbeert.

Maar wacht. Betekent dit dat collageentabletten nutteloos zijn? Natuurlijk niet! Er zijn genoeg onderzoeken die de werkzaamheid van collageentabletten ondersteunen. Neem bijvoorbeeld het onderzoek uit 2014, gepubliceerd in Skin Pharmacology and Physiology. Bij de eenmaal daagse toediening van een voedingssupplement in capsulevorm – met 5 gram collageenpeptiden – werden na 4 weken verbeteringen gevonden in de huidelasticiteit van de deelnemers.

Andere onderzoeken toonden ook aan dat collageencapsules effectief zijn in het verbeteren van het uiterlijk van de huid – het minimaliseren van poriën, het vervagen van hyperpigmentatie, het bevorderen van veerkracht en het verminderen van rimpels.

Is collageen in poedervorm dus beter?
Collageen capsules kunnen interessant zijn. De waarheid is dat de effectiviteit van collageen niet afhangt van de fysieke vorm (poeder, tablet of zelfs vloeibaar) – maar van de dosering. Hoe meer collageen je in je lichaam krijgt, hoe effectiever het zal zijn.

Het is dus belangrijk om te benadrukken dat de fysieke vorm van je collageensupplement weinig van belang is. Wat echt belangrijk is, is de dosering die je krijgt. En dat roept weer de vraag op zoals hoeveel collageen moet ik dan dagelijks innemen? De hoeveelheid die collageen merken adviseren varieert van 2,5 tot 10 gram per dag.

Conclusie
Uiteindelijk komt de keuze tussen collageenpoeder of collageentabletten neer op persoonlijke voorkeuren – ervan uitgaande dat beide opties gehydrolyseerde collageenpeptiden van hoge kwaliteit zijn (en dat je nog steeds 10 – 15 gram collageen per dag binnenkrijgt), natuurlijk.

Als je echter moeite hebt met het slikken van pillen, dan zijn collageentabletten natuurlijk niet de verstandigste keuze voor jou. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor collageenpoeder, omdat deze zeer veelzijdig zijn en je ze kunt mengen in bijna alles wat je maar kunt bedenken, zoals in een smoothie.

 

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.